Köpa padelracket

Som i alla sporter och framförallt racketsporter är det viktigt att du spelar med ett racket som matchar din nivå. Det kommer bli roligare för dig som spelare och du kommer ha lättare för att utvecklas. Gör för gudsskull inte som vi gjorde, gå inte och köp ett proffs padelracket efter tredje matchen. Vi har samlat 4 tips till dig som ska köpa ett nytt padelracket.

Det finns tre typer av padelspelare:

  1. Nybörjaren. Är i ett tidigt utvecklingsstadie och bör därför välja ett padelracket som är enkelt och spela med, lätt och med mycket kontroll så det blir lättare att träffa “sweetspot”.
  2. Medelspelaren. Du är förbi nybörjarstadiet men har fortfarande inte utvecklat ditt spel tillräckligt mycket för att kunna definiera dig som en avancerad spelare. Då är det viktigt att hitta ett mångsidigt padelracket som hanterar alla situationer på banan. En bra mix av kraft och kontroll.
  3. Den avancerade spelaren. Du har utvecklat ditt eget spel och bör då välja ett racket som antingen är utformat för mycket kraft eller precision.

Padelrackets fyra grundstenar

Det går att se på ett padelracket som ett matlagningsrecpet, där ingredienserna är; formen, balansen, vikten och materialet. Det är dessa 4 faktorer som är de viktigaste när du väljer ett padelracket.

Balansen

Var balansen i ditt padelracket ligger är direkt länkat till formen. Balansen i racketen korrelerar också med vad för typ av kontroll du kommer ha.

  • Över 275 mm (högt) kommer att ge dig maximalt med kraft och fart. Desto mindre kontroll och känsla.
  • Runt 270 mm (neutralt) ger dig en helt neutral balans och ger dig som spelare en större mångsidighet.
  • Under 265 mm (lågt) är balansen lokaliserat nära greppet. Det kommer vara lättare för dig i reaktionerna och kontrollen.

Vikten

  • Under 370 gram, ditt padelracket kommer vara väldigt lätt, enkelt att manövrera och perfekt för nätspel. Ett lätt racket passar medelsvensson.
  • Över 375 gram, ett tyngre racket medför fart och kraft. Det blir svårare att manövrera och din kontroll kan försvinna något. För den offensiva padelspelaren är det tyngre racket ett måste, men det medför att du är vältränad.

Det runda racket

Det runda padelrackets viktbalans sitter närmre handtaget, vilket gör de till dem mest lätthanterade racketen. Den så kallade sweet spoten (där man vill träffa bollen) är mycket mer förlåtande för en dålig träff och sitter i mitten. Är du en defensiv eller mer alldaglig typ av spelare så passar det runda padelracket dig allra bäst, då den ger dig mest kontroll. Du går däremot miste om kraft för hårda slag och smashar.

Droppformat padelracket

Som namnet skvallrar om liknar detta racket en droppe och man skulle kunna säga att det är en mix av det runda och diamantformade. Sweet spot sitter något över mitten ger dig som spelare en blandning av kontroll och fart. Det passar sig helt enkelt för medelspelaren som inte utvecklat sitt spel till fullo.

Diamantformat

Både sweet spot och balansen är framflyttat och sitter högt upp. Detta gör att det diamantformande padelracket besitter mest fart och kraft. Det passar med andra ord väldigt bra till en offensiv spelare som spelar med armen inåt i banan. Rackets negativa sida är att det är mindre förlåtande och saknar en del kontroll.

Materialet

Ytan på padelracketen är oftast gjort i glasfiber (billigt men tungt) eller grafit (dyrare men lättare) i tre lager. Desto fler lager ett racket har desto mer slittåligt blir det men du förlorar i kraft.

Själva kärnan av padelracket är gjort av:

  • FOAM/ Polyten är ett mjukt material som är känt sin komfort. Slagytan kommer då innehålla mjuka fibrer.
  • EVA/ Etylenvinylacetat används i blandningen då den har förmågan att återgå till sin initiala form efter slag, lätt vikt och att den tål höga temperaturer.