Vi har samlat allt du behöver veta om Adrian Allemandi. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Adrian Allemandi?

Tito Allemandi föddes den 28 December 1980 i Neuquén, Argentina. Han provade först att spela padel när han flyttade till Sevilla, Spanien, 2004 medan han undervisade tennis för barn. Han stod omedelbart ut från mängden, kanske för att han spelat tennis i Argentina som barn, och började delta i turneringar samtidigt som han lärde ut padel. I en intervju sa han även att han inte hade en korg att förvara bollarna i, så han stal en kundvagn från en affär. Ett år senare levde han redan som en professionell spelare.

Karriär

Från 2006 till 2011 pendlade han mellan 10e och 15e bästa spelaren i världen. 2012 flyttade han till Madrid och började spela med Paquito Navarro. Samma år blev de det 5e bästa paret. 2013 parade han ihop med Fernando Poggi och avslutade året som 8e bästa lag. 2014, bredvid landsmannen Miguel Lamperti, spelade han nog sin bästa padel någonsin. Med en effektivitet på 70.45% var de finalister en gång, semifinalister 3 gånger och tog sig till de 6 bästa paren. 

Mellan 2015 och 2019, när unga starkare och strategiskt bättre spelare kom in i sporten föll hans genomsnittliga mätvärden. Detta följde från att spelet utvecklades till att bli tuffare och hans resultat blev sämre och sämre. Men under 2019, med argentinska Agustin Gómez Silingo, var han återigen finalist och gjorde en av de otroliga matcherna i hans karriär mot Pablo Lima och Alejandro Galán vid Estrella Damm Valencia Open. 2020 spelade han med den unge Jerónimo, ‘Momo’, González.

Styrkor:

  • Drivevolley: Titos drivevolley är en av de mest effektiva. Som en spelare på högersidan är detta ett väldigt viktigt slag för att definiera, attackera och skydda hans sida av banan; 
  • Defensiv Bandeja: Adrián är också en av de bästa på att hålla sig stark i attackzonen. Han är riktigt snabb och smidig så när en motståndare utför en lobb till “dödszonen”, och försöker attackera hans fötter slaget efteråt, kan Tito enkelt göra en defensiv bandeja hoppandes och ta sig till nätet ännu snabbare medan han fortsätter att dominera poängen;
  • Kämpaglöd: Bortsett från tekniska färdigheter, den 1.78m långa spelaren identifieras av sin hastighet, hans aggression i försvaret och hans motattackalternativ. Tito är en spelare med temperament och en kämpe som aldrig ger upp under en poäng. Han har till och med en tatuering på sin arm där det står “Mientras mayor sea mi batalla, mayor será mi victoria” som betyder ju större slaget är, desto större kommer min vinst vara. Detta exemplifierar hur mycket utav en krigare han är.

Svagheter:

  • Smash: Adrián använder inte sin smash så ofta. Bortsett från att vara en spelare som gillar att försvara så vinner han sällan poäng med ovansidaslag. Han är säkerligen inte spelaren som får bollen att explodera eller tar ut bollen till det 3 meter höga sidogallret eftersom det är slag som han inte kan avsluta poängen med. Det är därför han behöver spela med en partner som gör det ofta, som Paquito, Lamperti eller Silingo;
  • Bekväm i bakre änden: När alla spelare är ur position och poängen är intensiv och alla försöker få till ett avslut föredrar Tito alltid att backa tillbaka och stanna vid ett defensivt område där han kan ha mer kontroll över spelet. Detta kan ses som ett bra drag men när motståndet väl uppfattar hans position börjar de attackera mot honom och då förlorar han oftast poängen.
  • Kroppsförsvar: När motståndaren slår bollen och riktar den mot hans kropp har inte Tito de reflexer som krävs för att försvara sig. Det är därför, när motståndaren gör en retur via väggen, som han brukar stanna i en lägre defensiv zon och skapar motattacker för att kontrollera spelet.
  • Temperament: Fastän det kan ses som en tillgång förlorar Tito ibland matcher för att han har ett så starkt temperament och inte kan ta sig ifrån den negativa energin. Andra spelare märker det och försöker störa honom medan hans partner måste lugna ner honom och hålla honom fokuserad. Med andra ord har hans partner en avgörande extra uppgift: ansvara för lagets mentala stabilitet.

Adrian Allemandi – Den Första Spelaren Att Utvisas

Hans temperament skadade honom en gång. Vid Estrella Damm San Fernando Open 2015 spelade Tito kvartsfinalen med Miguel Lamperti mot Juan Martin Diaz och Juani Mieres. Tito och Lamperti hade två möjligheter att vinna matchen, under tiebreak i tredje set.  I mitten av matchbollen faller en boll ur Titos ficka och domaren Francisco Rodriguez Aparicio ger poängen till Juan Martin och Juani Mieres. Men, de skulle förmodligen ha spelat om poängen. Allemandi börjar bråka med domaren och blir utvisad. Det var första gången någon blev ombedd att avgå mitt i en match.

Highlights Adrian Allemandi

Från Och Med Nu

Tito är inte som de flesta professionella padelspelare. Hans karriär började sent när man jämför med andra som Fernando Belasteguín, Paquito Navarro eller t.o.m. Javi Garrido, spelare som känt till banan sedan födsel. Har Tito redan passerat sina bästa år? Ingen vet för närvarande, men under 2020 ingick han partnerskap med yngre mer energiska spelare, vilket oftast fungerar för spelare som är äldre än 35, såsom Cristian Gutierrez som hade en av sina bästa säsonger när han spelade med Stupa.

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar