Vi har samlat allt du behöver veta om Agustin Tapia. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

En ‘Oslipad’ Diamant

Agustin Tapia föddes i Catamarca, Argentina den 24e juli 1999. En ungdomlig talang som precis påbörjat sin karriär i World Padel Tour. Efter att ha vunnit flertalet titlar i Argentina och blivit kronad Världsmästare i Pan-American Open erbjöds Tapia snabbt ett 5-årigt sponsorkontrakt, redan innan han började i WPT. I 2017 nådde han redan första rundorna i turneringar. När 2018 kom kickstartade Tapia sin karriär bredvid Marcello Jardim. En renodlad backhandspelare som är fysiskt vältränad och begåvad, han har redan samlat en stor grupp av fans och betraktas som en oslipad diamant i sitt spel.

Debuten

En början som betonades inte utav resultat, utan utav erfarenheter. Tapia hade möjligheten att genomleva utmaningar från insidan, att dela stunder med de bästa spelarna, att se dem spela och även träna med dem. Erfarenheter som onekligen påverkar karriären hos en ung idrottare. Efter uppvisningen av några magiska spelsekvenser på Touren anslöt sig Agustín snart till Fernando Bela. Vad mer kunde han önska sig? Bela är bokstavligen den mest framgångsrika spelaren och den bästa möjliga mentorn/partnern. Från ca 56% matcheffektivitet i 2018 till 65% i 2019 började Tapia nå ännu längre in i turneringens rundor. 2019 präglades av 5 Semifinaler, 1 Final och en Vinst vid Estrella Damm Madrid Master 2019.

Agustin Tapia översikt

Tapias ankomst till Topp 10 var lätt som en plätt. Men, vi bör inte analysera Agustín Tapia efter vad han redan åstadkommit, utan efter vad han är kapabel att åstadkomma. Tillsammans med Marcello Jardim var Tapia en banbrytande spelare. Han följde inte någon annans spelstil. Han använde helt enkelt all sin talang på banan mot alla som han kunde möta.

Styrkor:

  • Smash: Tapia’s smash är en av de mest mångsidiga på Touren. Även om han fortfarande överanvänder sin smash är han full av självförtroende och vet vad han är kapabel att göra. Mot motståndarens höga lobbar kontrollerar Tapia marken och förflyttar sig snabbt under bollen för en smash med hög spin, var som helst på banan;
  • Hastighet: Oavsett hans initiala position är det säkert att Tapia försöker nå alla bollar. Vi har sett tillfällen där Tapia återhämtar smashar utanför banan från antingen hans sida eller hans partners sida. Tapia är väldigt snabb från stillastående och når nästan alla motståndarens slag med en gnutta stil ovanpå det. En räddande smash bakom ryggen utanför banan eller ett hotshot-slag mellan benen, Tapia kommer förflytta sig och springa snabbt medan han skapar magiska stunder för publiken att avnjuta;
  • Begåvning: Hur kan någon klassificera eller bedöma en spelare begåvad? Tapia tillhandahåller inte kvantifierbara och historiskt höga poäng till rankningarna heller. Subjektivt uppvisar Tapia vid en väldigt ung ålder ett brett utbud av slag. Han är självsäker och positiv på banan. Han följer inte konventionella regler och är en Padel-innovatör. En ung och kreativ spelare som når Topp 10 vid en sådan ålder är nog de bästa indikatorerna vi kan attribuera till Tapia som en begåvad spelare.

Svagheter:

Tapia nådde toppen väldigt tidigt och var lycklig nog att ha legendariska spelar vid hans sida genom början av hans professionella karriär. Inga begränsningar sätts mot honom då tränare och partners tillåter Tapia den frihet han behöver för att framhäva det bästa i hans spel. Med sådan talang gömd på insidan blir Tapia som bäst när han kan fullt uttrycka sin padelstil. Men, under längre och jämnare matcher visar Tapia tecken på utmattning. Vid det tillfället brukar Tapia misslyckas med att hantera hans val av slag och hans självförtroende vilket ofta leder till enklare avslut för motståndaren.

  • Val av Slag: Återigen, hans mångsidiga slag och val av slag är oftast exakta och hans självförtroende leder honom till bra slag. Men, under spelets senare skeden (3e set eller längre), kan utmattning komma att störa hans självförtroende vilket leder till hybris och dåliga slagval. Som en yngre och begåvad spelare gillar Tapia att avsluta längre poäng med stil, vilket även kan kosta honom poäng i längre utbyten. Vi vet att han kan göra allt och även Tapia vet det, men mogenhet kan komma att spela en större roll i mer jämna matcher.

Taktisk översikt – Agustin Tapia

Taktiskt är Agustin Tapia oförutsägbar och medan han drar nytta av snabba rörelser och en förmåga för beslutstagande, kan han vända en defensiv fas till en attackerande position väldigt snabbt. Droppslag på returer från bakväggen, eller flacka slag till motståndarens kropp är några sätt Tapia snabbt kan vända från försvar till attack. Vi ser honom göra mer riskfyllda lobbar långt in i motståndarens hörn och vi har sett honom återhämta sig från näst intill omöjliga lobbar. Tapia är kapabel att stjäla en nästan förlorad poäng med otroligt oförutsägbara beslut eller atletiska förmågor. Fast hans övertro kan orsaka honom att tappa några viktiga poäng sent i jämna matcher får vi inte glömma att han också bidrar kraftigt till inhämtningen av nästan förlorade poäng och avslutsförmågan. 

Highlights Tapia

Super-Tapia

Efter en otrolig säsong under 2019 där han klättrade mer än 50 rankningspositioner betraktas Tapia som en av de mest lovande padelspelarna vid tillfället. Född 1999 och så ivrig att vinna, med självförtroende och stil, är Tapia på rätt bana att bli en av de mest kompetenta spelarna. Även om Alé Galán eller Juan Lebrón omdefinierar padel och uppnår historiska resultat har Tapia Bela vid sin sida och kan med hans hjälp snabbt förbättra sig och nå jämförbara resultat. Showen “Super-Tapia” har bara börjat.

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar