Vi har samlat allt du behöver veta om Alejandro Galán (Ale Galan). Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Från Tennis till Padel

Alejandro Gálan Romo, bättre känd som Ale Galan, föddes i Madrid (Spanien) den 15 maj 1996. Började spela tennis i ung ålder men gick snabbt över till padel. Han insåg snabbt sin potential och vad han kunde åstadkomma i padelvärlden. Började tävla år 2016 på World Padel Touren med Juan Cruz Belluati. Efter en bra säsong, följt av separationen mellan Matías Díaz och Maxi Sánchez, går Galán ihop med Matías Díaz för säsongen 2018. Efter att ha nått några semifinaler vann Galan till slut sin första titel i Valladolid mot Maxi Sánchez och Sanyo Gutiérrez. Fem turneringar senare tog han en annan vinst vid Lugo Open 2018. För säsongen 2019 började han spela med Juani Mieres men bytte sedan till Pablo Lima och lade till fem ytterligare titlar till sin samling. Efter att ha vunnit Estrella Damm Master Final 2019 påbörjade Galán säsongen 2020 med Juan Lebrón. Ungdomarna började året väldigt starkt med vinster i de flesta turneringar och genom att diktera en ny snabbspelad padelstil. 

Ale Galan Spelstil

Ale är en power striker. Vid omkring 1.86m i längd dominerar han det mesta av spelet med stor kontroll över luftspelet. Som backhandspelare försöker han så fort som möjligt få en attackerande position vid nät. Han finner sig ofta i övergångszonen där han lyckas returnera de flesta slag med ett fast och starkt grepp för sin raka volley.  Hans atletiska förmåga bidrar även till en del finessrika slag. De flesta av Galáns höjdpunkter kommer från en otroligt defensiv spel med finessrika slag: volley bakom ryggen, under benen eller en snabb löpning utanför banan för en defensiv smashretur. Ale är verkligen en av de mest kompetenta spelarna på World Padel Touren.

Styrkor:

  • Atletisk förmåga: Galan är fysiskt vältränad och hanterar luftspelet mycket väl. Han skapar intensiva bandejas och viboras men återhämtar nätpositionen väldigt snabbt. Smashen är oftast flack och kommer tillbaka väldigt högt över nätet. I försvaret positionerar han sig själv väldigt lågt och reagerar/ förutspår snabbt smashen från motståndaren. Hans reaktionstid och snabba rörelser gör det möjligt för många återhämtningar utanför banan eller en avslutande motattack till motståndarens smash. Hans vertikala hopp och höjd är också viktiga faktorer när han återhämtar en smashretur över nätet;
  • Forehand: Som en backhandspelare täcker han oftast mitten av banan med sina forehandslag i bakre delen av banan. Han kan snabbt variera sina slagval eftersom han kommer från en tennisbakgrund. Från ett flackt slag nära nätet till toppspin chiquitas eller otroligt vinklade attackerande lobbar, Galán är bekväm i att försvara eller lägga tryck med sin forehand;
  • Drive Volleys: Inte många padelspelare använder en kraftig volley, men Galan ser förbi motgångarna. Efter några låga och intensiva attackerande volleys som sätter motståndaren vid den bakre väggen tycker Galán om att använda en flack forehand drive volley. Slaget görs flackt och med kraft så den skapar en snabb studs från väggen utom räckhåll för de defensiva spelarna. Även högre forehand volleys stöttas av en flack parallell viboras till mitten av motståndarens bana;
  • Reflexer: En av hans mest ikoniska egenskaper är Galáns snabba reflexer kring nätet. Han positionerar sig mycket låg och blockerar vanligtvis alla av motståndarnas attackerande slag med ett starkt grepp för sin volley. Han skapar unika volleys som en bakom-ryggen- eller utan-att-titta-volley genom att förutspå och förbereda sig för sådana händelser i förväg. Ett ovanligt självförtroende för någon i hans ålder. 

Svagheter?

‘El Galántico’ visar inga svagheter just nu. Han är inte rädd att tillmötesgå padel med en ny snabbspelad stil och har självförtroendet att fortsätta pusha bortom denna galax. Han ses som en av de mest kompetenta spelarna för stunden och kan rent tekniskt göra allt. Hans snabba klättring inom WTP-rankningarna visar hur taktiskt avancerad Galán är. Han håller kontroll i attacken och försöker övergå till attack så snabbt som möjligt. Men starka slag och övergångsvolleys väntar inte Ale Galan länge för att nå en bekväm nätposition. Han försöker avvika spelet till sin partner genom att spela till sin parallella motståndare, som naturligt returnerar ett tvärslag om Galan snabbt möter nätet och hans drivepartner är längre bak på banan. Även med spelet hos sin partner orsakar Galán stark inverkan genom att stänga utrymmet kring nätpositionen så mycket han kan. Genom systematiska handlingar kan han kontrollera och begränsa motståndarnas slag- och platsval. Galán är ett övergripande hot men padel är ett lagspel.

Highlights på Ale Galan

Är Ale Galan oövervinnerlig?

Utan tvekan verkar Ale Galan vara en hård spelare att slå. Men, han kan inte klona sig själv. Faktum är att vi ser ett liknande mönster i Juan Lebrón. Efter att de två gick samman för säsongen 2020 har padelsamfundet och motståndare försökt att hitta sätt att tränga igenom dessa ungdomar. Mentalt visar Galán mer mogenhet än Lebrón, även vid en något yngre ålder. Det enda sättet motståndare hittar att slå sig fria är att ‘frysa’ Galan under en period.  Taktiskt sett, ‘frysa’ används när en av spelarna tas ut ur spelet, medan motståndarna väljer att rikta spelflödet mot endast hans partner. Genom att frysa Galán under några poäng i rad, eller avsluta poäng på hans sida genom oprovocerade misstag kan Ale Galan förlora sitt tempo under en kort tid. Att återfå det snabba flödet är svårare än att spela en kontrollerad spelstil, så därför kan svagheter och oprovocerade misstag visa sig oftare.

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar