Vi har samlat allt du behöver veta om Alex Ruiz. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Alex Ruiz?

Alejandro Ruiz Granados föddes i Málaga, Spanien, den 12 juni 1994. Den vänsterhänta spelaren slogs för sin sportkarriär trots sin diabetes och är numera en av världen främsta padelspelare. Hans talang och professionalism bidrog kraftigt till rankningen han har just nu. En före detta topp 20-spelare på Padel Pro Tour, Alejandro, även känd som Álex, spelade naturligt på drivepositionen genom hela sin karriär. Alex är omkring 1.78m lång, väger mellan 85kg och 95kg, och är en av de mest mångsidiga spelarna på Touren.

Hur allt började

Alex Ruiz och Matías Marina började skriva sin historia från tidig ålder. De har känt varandra sedan barnsben och spelade tillsammans i mindre turneringar men när de tog hoppet till professionell padel gick de varsin väg. De fick erfarenhet från andra spelare och valde slutligen att para ihop sig år 2015. De vann så småningom sin första titel i proffskategorin; Cordoba Challenger by Kaos. 

Till toppen

Álex valde till slut erfarenheten av Fernando Poggi, men 2018 var Alex redan rankad 23 i männens padelrankningar och ansågs vara en lovande talang. Med ett bestämt steg fortsatte han utvecklas och konsoliderade sina avsikter när han anslöt sig till Agustín Gómez Silingo. Duon, självtitulerade som ‘Marvel Team’, innefattar Agustín Gómez Silingo som Hulken och Alex Ruiz som Captain America. Under säsongen 2019 spelade han totalt tjugo turneringar och även om han inte vann några så var han och partnern Martín Sánchez Piñeiro finalister i två turneringar; Cascais Padel Master (Portugal) och Paris Padel Challenger (Frankrike). Senare under säsongen 2020 gick Alex Ruiz ihop med Pablo Lijó Santos, en spelare rankad 29. Eftersom Álex hade en av sina bästa säsonger med Martín Sánchez Piñeiro, kan Pablo Lijó hjälpa att fortsätta det tidigare arbetet eftersom de båda har väldigt liknande revésegenskaper.

Captain America

Historian visar oss hur Álex hellre spelar med yngre och energiska revésspelare. Han försöker att trycka så tidigt som möjligt mot en offensiv position och uppvisar mycket mognad under sitt spel.

Styrkor:

  • Lång Vänsterhänt Spelare: Förutom att vara ung, och med en otrolig tillväxtpotential, är han vänsterhänt, vilket låter honom bilda ett lag med fantastisk offensiv styrka på båda sidor;
  • Mogenhet och Smidighet: Liksom en imponerande demonstration av mogenhet vid sådan ung ålder är hans smidighet en av hans huvudegenskaper som visas upp i hans spel. När han återtar nätpositionen väljer Álex inte bara rätt metod för det mesta, han lyckas också konsolidera sin offensiva position i en längre period;
  • Kickbandeja: Eftersom Álex är en energisk och lång idrottsman finns det en möjlighet för strategiska bollplaceringar. En utmärkt smash kan duga, men hans berömda kickbandeja till sidogallret orsakar stor osäkerhet under studsen och är oftast ett tillförlitligt alternativ;
  • Smashåterhämtning: Tack vare hans längd lyckas han snabbt återhämta motståndarens smashslag vid nätet. Hans atletiska förmåga tillåter honom att resa sig och använda sin handled för att angripa motståndarens smash. Han snärtar vanligtvis iväg bollen över det tre meter höga sidogallret.

Svagheter:

  • Aggressivitet: Eftersom han är en lång och smidig spelare är hans spelstil mer objektiv och aggressiv. Därför är hans defensiva färdigheter och slagbeslut inte alltid anpassade för varje spelsituation;
  • Försvar: Han uppvisar svårigheter när han returnerar slag som studsar väldigt lågt i hörnet. Han använder ofta inte lobben och föredrar att övergå via en chiquita, men misslyckas ofta när han försöker. Han tar dåliga beslut för att han inte är bekväm i försvarsposition och föredrar att skapa en övergång så snabbt som möjligt. 

Taktisk översikt – Alex Ruiz

När det gäller hans taktiska spel, som vi redan har analyserat, har Álex verkligen en energisk och aggressiv padelstil. Han letar konstant efter en snabb övergång till attack, vilket är likt många andra unga offensiva talanger som fortsätter stiga i rankningarna. Det är verkligen spännande att se så unga spelare i spel med högt tryck där de uppvisar imponerande nivåer av självförtroende. Fastän det är komplext kan vi sammanfatta Álex spelstil som direkt och frontal. Han är mest bekväm nära nätet och pressar mycket med genomskärande rörelser, flacka volleys och bandejas mot sidogallret. Han är ett offensivt kraftverk och kompenserar sina försvarssvårigheter med konstanta nätåterhämtningar och attackerande slag.

Highlights Alex Ruiz

Framtiden – Alex Ruiz

Fram till 2015 letade Alex Ruiz efter en mentorsliknande partner. En erfaren spelare för att spela vid hans sida som kunde leda och lära honom på vägen upp. Som en kontrast har han nyligen föredragit att spela med spelare som använder renodlad styrka och detta möter den mer moderna padelstilen. Han kunde nått Masters Finals 2019, där han bara var en vinst bort från sin bästa prestation. Spelare som Agustín Gómez Silingo, Martín Sánchez Piñeiro och Pablo Lijó, låter Álex hantera spelet och risken med fler skott på nätet och en fördubbling av den offensiva styrkan samtidigt som konsekvensen i spelet minskar.

Därför spelar han mer avslappnat och fokuserar både på att utveckla poängen och att hålla takten med en stark attackerande stil. Eftersom den mest trendiga, vinnande padelstilen är snabb och offensiv är Alex på rätt väg om han lyckas hålla sig fri från skador under den pågående exponentiella tillväxten.

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar