Vi har samlat allt du behöver veta om Federico Chingotto. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Federico Chingotto?

Federico Chingotto, även känd som Fede Chingotto eller ‘El Ratón’, föddes i Neuquén, Argentina den 13 april 1997. En ung talang från Olavarrías Padelsamfund (APO), Chingotto blev Argentinas nº1 rankade spelare när han endast var 19 år tack vare José Armendanos mentorskap. Med hans vän och långvariga lagkamrat Juan Tello intog de båda rampljuset efter att ha gått in via utlottning till huvudturneringen vid 2016 Alicante Open. Snart därefter lyckades de återförenas med toppspelarna vid 2016 Montecarlo Open men blev återigen besegrade av Paquito Navarro och Sanyo Gutiérrez. Även om det var deras första steg mot World Padel Tour var de redan det bästa laget i Argentina. 2017 fortsatte de framåt och nådde slutligen tre semifinaler. Men, det var 2018 som Chingotto verkligen glänste. Han vann två turneringar och spelade totalt fyra semifinaler. På senare tid, under 2020, utökade han sin vinsteffektivitet till omkring 70%. En stor förbättring på så kort tid.

El Ratón

Omkring 1.70m lång, Chingotto smyger som en mus. Han spelar på drivepositionen och har starka försvarsförmågor. Men, han förflyttar sig så snabbt att han kan nå bekväma nätpositioner på nolltid. Han organiserar spelet i bakre änden och har utvecklat starka avslut, mestadels med en smash nära nätet mot den 4 meter höga bakre väggen. Vid bakre änden slår han mestadels flacka slag nära nätet eller höga attackerande lobbar ner i mitten. Han täcker även större ytor eftersom han förlitar sig på att hans partner trycker och övergår till offensivt spel. Slag mot bakre mittdelen av banan returneras oftast av Chingotto och hans partner hanterar offensiva slag i mitten. Han gör inte spelet för komplicerat. En enkel och linjär spelstil som undviker onödiga misstag.

Styrkor:

  • Rörelse: Inte nog med att Chingotto täcker 60-70% av banan när han är i bakre änden, han gör det enkelt. Snabba reaktioner och rörelser är nödvändiga, men Chingotto uppvisar en högre nivå av positionskunskap. Vid en sådan ung ålder har Fede Chingotto beslutsfattandet av en erfaren spelare. Faktum är att han är så bekväm att försvara att han lyckas vända ett defensivt spel till ett attackerande övergångsspel;
  • Slagvariation: Eftersom han är så snabb i försvaret behöver hans slagval och slagtyp vara automatiska beslut. Han ser inte ut att föredra att slå på ett visst sätt och det är en av många problem hans motståndare behöver möta. Fantastisk kontroll över returer via väggen, bra motanfall och bra bandejas är endast några sätt Chingotto hanterar slag från motståndaren;
  • Bandeja: Som en fulländad drivespelare har Chingotto en fantastisk hoppbandeja med kraftfull underspinn. Den typ av spinnboll som krävs för att återhämta nätposition från bakre änden. Han gör det riktigt bra och väljer klokt när bollen ska spelas parallellt. Detta lämnar minimalt utrymme att täcka om bandejan är något kort och motståndet försöker tränga sig in. Om han slår den längre från mitten är det bästa alternativet att spela bandejan med framåtspinn till gallret på höger sida framför honom. Men om han skulle spela bandejan, med en träff från mitten in till motståndets korsande hörn, skulle han lämna ett oönskat öppet utrymme rakt framför honom. Lyckligtvis, och som vi nämnde tidigare, har han stark beslutsförmåga och möjligheter att slå olika slag.

Mentalt taktiskt

Fede Chingotto har en annan viktig taktisk roll. Han är inte bara ansvarig för att hänga kvar i poängen defensivt och skapa möjligheter för hans partner att slå, han är också ansvarig för att upprätthålla en konstant och hög mental positivitet. När hans partner oftast försöker sig på mer riskfyllda slag öppnar han upp sig för fler misstag. Chingotto behöver hålla uppe lagandan och tro på sin lagkamrat hela tiden under en match. Taktiskt är de psykologiska effekterna en av de främsta prioriteringarna. Om Chingotto vill fortsätta stiga i rankningarna och pröva sina kunskaper mot tuffare motståndare behöver både Chingotto och hans revéspartner vara alerta och motiverade genom hela matchen.

Svagheter:

  • Oftast behöver inte drivespelare prestera eller överraska motståndet med kontinuerliga avslut. Men, som vi kanske minns förändras padel snabbt och plötsligt. Drivespelare spelar revésstil och revésspelare håller takten uppe. Även om Chingotto är beroende på hans partners färdigheter kan motståndet finna det lätt att försvara sig mot honom. Han saknar en kraftfull smash som skickar bollen högt över nätet till hans sida och har inget intresse av att försvara motståndets smash vid nätet eftersom hans räckvidd inte är så hög. Ännu en gång, Chingotto förlitar sig på sin partner att försvara smashar vid nätet, på båda sidor av banan. Även om det fungerar mot traditionella duos kan bara hans revéspartner återhämta höga smashar när de möter ett dubbelt smashhot. Hans brist på kraft och vertikal räckvidd har inte varit problem ännu, men kommer Chingotto utnyttja sin längd till fullo och nå historiska höjder i rankningarna? För närvarande blir den vinnande padelstilen bara snabbare och snabbare, hur kommer spelare som Chingotto, renodlade defensiva drivespelare hantera ett sådant herravälde?
Highlights på Chingotto

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar