Vi har samlat allt du behöver veta om Coki Nieto. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Coki Nieto?

Jorge Nieto Ruiz, mest känd som Coki Nieto, föddes den 18 december 1998 i Madrid, Spanien. Trots sin längd på 1,75 meter är Coki Nieto en revésspelare med få osäkerheter på banan och lägger hela tiden till fler slag i sin arsenal. Han började spela fotboll, tennis och senare padel som 14-åring under på sin lediga tid under tennisträningen.

Först när Damm Foundation gav honom ett stipendium för att spela padel, bestämde sig Coki för att fokusera på det. Som tidigare spansk mästare under 16 års ålder och under 18 års ålder 2014 respektive 2016 försökte Coki Nieto bli och blev en fastfigur i turneringarnas slutomgångar från år 2018 och framåt. Med Javi Rico var de den yngsta duon att spela en World Padel Tour-final.

Efter att ha spelat 51 matcher år 2017 med bara tre slutomgångar under hela säsongen fortsatte Coki Nieto att öka sina prestationer och med en matcheffektivitet på ca. 68% år 2018 fortsatte han att klättra upp i rankningen tillsammans med Javi Rico. Slutligen, år 2019, lyckades han vinna San Javier Challenger 2019 och gick till turneringsfinal i Cervezas Victoria Mijas Open 2019. 

Rationellt spel

Trots sin ålder spelar Coki Nieto en padelstil utan nonsens. Även som revésspelare är det ovanligt att se honom slå alltför aggressiva slag. Han ser Javi Rico som en mer explosiv och energisk spelare och har mest spelat med vänsterhänta partners. Medan han fortsätter att göra det passar hans stil som handen i handsken i ett lagledande av drivespelaren. Få otvingade fel, lagspelare och bandeja-expert, Coki Nieto är ingen vanlig spelare och hans ökade konsekventa spel skulle mycket väl kunna ta honom vidare till nästa steg.

Styrkor:

  • Bandeja: Coki Nieto själv betraktar sin bandeja som sitt huvudvapen. Han förlitar sig mycket riktigt mest på bandejan för kontroll i luften. Exakt kontroll med eller utan hoppslag, Coki kan justera slagets hastighet och spinn precis som han vill. Spinnslaget till sidostaketet är ofta ett bra offensivt slag med färre risker än en smash eller vibora. Coki Nieto växlar på ett bra sätt mellan en mjuk bandeja längs mitten och en spinnbandeja till sidostaketet eller sidoväggen;
  • Volley: Om det finns ett slag som gör att Coki får visa hur grym han kan vara så är det volleyn. I och med att han har spelat tennis under hela sin barndom är volley ett av de få slag som passar bra i padelvärlden. Kort förberedelse, bra förväntan och utmärkt precision är några av de viktigaste egenskaperna Coki lägger till med volleyn; 
  • Försvar: Återigen syns Coki Nietos mest imponerande handlingar när han befinner sig längst bak. Han är snabb, läser av returerna väl och neutraliserar spelet med jättebra lobbar. Coki är under längdgenomsnittet för revésspelare och väljer korta slag och spelar ett lågt markspel, vilket gör att han kan skicka tillbaka de flesta av motståndarnas lågstudsande slag som sliceas via väggen. Han är bekväm med en långsam match men är oförutsägbar vid nätet.

Egendomliga begränsningar – Coki Nieto

Coki Nieto har en egendomlig spelstil som vi analyserade tidigare. Men den har en hel del begränsningar. Medan han har möjlighet att dela banan med vänsterhänta drivespelare, kompenserar han bra för sin brist på offensiva initiativ med sin etablerade spelledande förmåga. Å andra sidan, om han däremot får spela med en vanlig traditionell högerhänt spelare, kommer laget definitivt att sakna en kraftfull ledare.

Svagheter:

  • Slagstyrka: Även om Coki spelar på revéspositionen är han inte en offensiv spelare. Han kan kanske avsluta poängen ändå, men han kan behövs göra för många slagförsök för att skapa och vinna en poäng. Han bör försöka spela i drivepositionen och måste utveckla ett starkare smashslag. Den bristen på styrka leder oftast till onödiga längre poäng och med sin ålder tycker Juani att det ännu svårare att lägga till slagstyrka eller att bibehålla sitt fysiska tillstånd på de högsta nivåerna;
  • Smash: Eftersom han för det mesta förlitar sig på sin bandeja för offensivt spel och inte lägger mycket styrka i slaget, är hans smash oftast ute vid 3-metersstaketet. Han lägger dock till en hel del spinn i slaget vilket räcker för korsslaget men saknar styrka och spinn om han skulle försöka skicka tillbaka en smash högt över nätet. 

Framtiden

Coki Nieto förlitar sig på långvariga lagpartnerskap med vänsterhänta spelare som Javi Rico. De har fungerat väldigt bra för honom och han kan snabbt ta sig uppåt i rankningen i World Padel Tour. Men till vilken kostnad? Coki behöver inte byta partner för att klättra upp i rankningen, han gör det med en äkta passion för sporten och mycket kompromissande för hans partner. Men hans partner då? Vänsterhänta spelare ses som guldtackor och en vacker dag kan det hända att Cokis långvariga partnerskap upphör oväntat. Eftersom den mest trendande vinnande padelstilen är snabbt och offensivt spel, är Cokis spelstil en frisk och ungdomlig version av det som konsekventa revésspelare kan uppnå. Å andra sidan kanske det räcker när man möter de nuvarande ledande lagen.

Highlights Coki Nieto

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar