Vi har samlat allt du behöver veta om Fernando Belasteguin. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Fernando Belasteguin?

Fernando Belasteguin, känd som Bela, föddes i Pehuajo, Buenos Aires, Argentina den 19 maj 1979. Argentinaren spelar mestadels på backhandsidan av banan (revés) och är högerhänt. Vid endast 15 års ålder blev Bela en professionell padelspelare och när han var 20 ansågs han vara en av de bästa argentinska spelarna för tillfället. Vid 22 års ålder var han den yngsta spelaren i världen som blivit nº1 i WPT-rankningen.

Tillsammans med Juan Martin Diaz var de det enda paret i historien att spendera 1 år och 9 månader obesegrade, med 22 turneringsvinster i rad (från september 2005 till maj 2007). De var också det enda paret att vara högst rankade i världen i 13 år, och vann totalt 170 turneringar tillsammans. Men trots att han hade vunnit allt med Juan Martín Diaz var båda överens om att 2014 skulle bli det sista året de spelade tillsammans. 2015 fortsatte Fernando Belasteguin sin sportkarriär med Pablo Lima och 2016 hade Bela redan varit nº1, 15 år i rad! 

Dippen

2017 började Bela och Pablo Lima förlora mot Paquito Navarro och Sanyo Gutiérrez. På grund av en skada var Bela tyvärr tvungen att dra sig ur under finalen av säsongens femte turnering. Detta ledde till en tredje titelvinst för Paquito och Sanyo. Han återvände strax efteråt och de lyckades hämnas över deras huvudrivaler. Han försäkrade även plats nº1 vid Keller Bilbao Open. 2018 började sakta och Bela blev konsekvent utslagen i tidiga rundor av turneringarna på mitten av säsongen. När Sanyo spelade otrolig padel blev han till slut nº1 i rankningen.

Efter 16 år i rad var Bela inte längre padelkungen. Hans rekord förblir viktigt inom historieböckerna och han anses fortfarande vara en legend inom padel. Flera skador följde och för de turneringarna han lyckades spela tillsammans med Pablo Lima nådde de oftast finalrundorna. 2019 inleddes och paret särades i mitten av säsongen efter en rad dåliga resultat. Agustín Tapia blev snabbt därefter Belas nya partner och efter det var Bela tvungen att återuppfinna sin padelstil.

Perfektion

Bela definierade padel som sport under 16 år. Varje spelare, entusiast och övriga padelspelare ansåg Bela som det sanna och universella exemplet. En ren talang inne på banan och en respektingivande människa utanför den, Bela liknar tennisens Roger Federer. Tekniskt är Belas slag perfekta, som de vore tagna från en lärobok. Korta slag med litet svängmoment, flacka slag nära kroppen, felfria bandejas och smarta smashar är några av hans mest uppskattade slag.

Styrkor:

  • Konsekvens: Med vänsterhänta spelare vid hans sida under större delar av hans karriär kände han sig bekväm över hela banan. Med vetskapen att mittpositionen även kunde täckas av hans lagkamrat uppvisade Bela ett konsekvent spel precis som en drivespelare och ett smart avslutsspel som en sann revésspelare. Längre poäng, väldigt få oforcerade fel och slag med låg risk var, per definition, hur padel skulle spelas och Bela visade exakt hur man vinner varje gång.
  • Allroundspelare: För att öka motståndarnas frustration upplever Bela det mest bekvämt att spela överallt på banan. Även nyligen när han ibland har spelat på drivepositionen har Bela uppvisat klass och attityd. Fantastisk vid defensiva returer som kommer från väggen, robust vid attack och ändrar speltakten med enkelhet. Om det var möjligt att klona Bela hade två identiska spelare bredvid varandra segrat över WPT i 16 år till. 

Respektabla Förluster

För en legendarisk spelare som Bela skulle det vara oförskämt och felaktigt att lista svagheter. Med över 400 spelade matcher, runt 90% matcheffektivitet och ett imponerande rekord med 63 vinster i rad överträffade Bela alltid varje motståndare.  För närvarande har han förlorat 45 matcher och vi skulle kunna peka till exakt vad som gick fel för de flesta av dem.

Svagheter:

  • Skadebenägen: Ett antal skador, och matcher spelade efter återhämtning, slutade dåligt för Bela. En lokal erytem vid området kring Achillessenans infästning vid calcaneus-nivån var en av hans senaste skador. Och tyvärr hände det också några gånger för hans partner Lima. Trots skador tävlar Bela som en sann krigare och förlorar endast om han avgår mitt i matchen eller om motståndet fortsätter att spela på en hög nivå;
  • Motståndets Förtjänst: En handfull gånger har motståndet förmågan att höja sin spelnivå för att kunna konkurrera med legenden själv. I dessa sällsynta men värdiga tillfällen erkänner Bela motståndets förtjänst, och om de kan spela på en sådan hög nivå då förtjänar de att vinna. Eftersom Bela blir äldre och yngre padelspelare som Galán eller Lebrón återuppfinner den typ av padel som skapades av Belasteguín är sannolikheten större att de kommer vinna de flesta matcher mot mästaren.

Vad Återstår för Fernando Belasteguin?

En spelare som revolutionerade hur världen ser padel, som vann allt det finns att vinna och som tydligt gjorde sitt avtryck inuti sportens historieböcker. Vad finns det kvar för honom att åstadkomma? Efter att ha återvänt och fortsatt spela genom flera skador är det tydligt att han gör det för sin kärlek till, och njutning av, sporten. Kompletta atleter som han själv har aldrig betraktat hur de ska avsluta sina karriärer. Bela tar dessa slutsteg (förhoppningsvis år) i sin karriär som en mentor-liknande spelare.

Den unga och begåvade argentinska spelaren Agustín Tapia var lycklig nog att spela bredvid Bela. Bela spelar nu utan någon press. Han lämnar allt kreativt spelande till Tapia och han fortsätter leverera en robust och spelskapande padelstil. Som padelentusiaster hoppas vi se Bela triumfera i några år till och även om slutet är nära skulle vi föredra att ignorera det också.

Highlights Fernando Belasteguin

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar