Vi har samlat allt du behöver veta om Franco Stupaczuk. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Franco Stupaczuk?

Franco Stupaczuk föddes i Juan José Castelli, Provincia del Chaco, Argentina den 25 maj 1996. Redan vid 8 års ålder var han nationell mästare i kategorin under 12. 2012, när han var 16 år gammal, blev han rankad nummer 1 i Argentina Association efter att ha tävlat i World Padel Championship Cup. Hans dåvarande partner, Martín Di Nenno, blev allvarligt skadad och Stupa började spela med Marcello Jardim för säsongen 2016. Under hans sista säsong visade Stupa en hög spelnivå och bytte sedan partners för säsongen 2017 och gick ihop med Cristián Gutiérrez. Den argentinska duon lyckades vinna 2017 Mijas Open och 2017 Gran Canaria Open. De fortsätta spela tillsammans under säsongen 2018 och vann mot Maxi Sánchez och Sanyo Gutiérrez, laget rankat nº1 i 2018. Stupa fortsatte höja sitt spel och mognade in i att spela med en av de bästa argentinska spelarna, Sanyo Gutiérrez

Franco Stupaczuk spelstil

Franco Stupaczuk är en revésspelare och med en längd på ca 1.80m får han varje centimeter att räknas. Han är inte den mest fysiska spelaren, men han är mest känd för sin höga vertikala höjd och flacka hoppsmash. Sedan vi började se Stupa spela har han alltid täckt det mesta av banan. Han föredrar att hålla en hög nätposition och gör bandejas långt över till sin lagkamrats sida. Efter som han är smidig kan Stupa tolka motståndets lobbar väl och är ofta sugen på att avsluta poängen med hoppsmashar från mitten av banan.

På sistone har Stupa visat mer mogenhet och är nu en bluffens mästare. Efter några framgångsrika smashar vid matchens start brukar Stupa ofta bluffa hoppsmashar. Efter att han har mjukat upp motståndet med några starka flacka hoppsmashar gör Stupa ett vertikalt hopp, förbereder för en smash men ändrar snabbt riktning och slår en mjuk boll i det nyskapade utrymmet på motståndets sida. Under längre matcher när Stupa kan känna sig trött är fejkade hoppsmashar ofta ett mycket intelligent spel.

Styrkor:

  • Smash: Luftspel har alltid varit hans starkaste egenskap. Som tidigare utlagt är smashen hans föredragna slag och den han kapitaliserar mest på. Nyligen har Stupa mognat till en mer kompetent luftspelare. Han prioriterar nu en spinnsmash till gallret eller sidoväggen som ett sätt att fortsätta bygga upp poängen. Dessutom är fejksmashen en nyckeltillgång inom hans breda utbud av attackerande alternativ;
  • Defensiv Volley: Stupa försöker flytta sig snabbt till en djupare nätposition. Allteftersom spelet flyter till hans partner eller efter en hög lobb tar han oftast några steg upp till nätet. Som övergångsspel måste han försvara motståndarens slag med en stark volley, oftast i mitten an banan. Mot starka bandejas eller slag som kommer från väggen svarar Stupa med en fast defensiv volley för att hålla hans nätposition stark. Senare kan han försvara en volley-kamp om nätpositionen, men han försöker att sakta ned volleyslaget för att låta hans lagkamrat ansluta sig till över nätet.
  • Mogenhet: En av de mest förbättrade mentala egenskaperna är hans mogenhet på banan. Med en relativt kort karriär visar Stupa reden tecken på mogenhet som padelspelare. Som en tidigare endast attackerande spelare, med många smashar genom spelet, har Stupa nu förbättrat sitt slagval efter en intelligent spelplan. Eftersom många av hans smashar inte avslutade spelpoäng kan Stupa nu bygga upp spelet under en längre period.

Effektivitet

Stupa har omkring 70% matchvinsteffektivitet. Han är verkligen fortfarande i början av sin karriär, men han är långt bakom andra unga spelare som Alé Galán och Juan Lebrón. Efter att ha spelat bredvid Sanyo Gutiérrez har han lyckats uppnå en matchvinsteffektivitet kring 72%. Stupa behöver hålla de siffrorna uppe om han ska ha någon chans att tävla mot de större namnen. Är han på rätt spår?

Nå toppen

För att nå högre effektivitet behöver Stupa samla fler vinster mot högre rankade spelare. Med Sanyo har han redan uppvisat några bra resultat, men räcker det för att klättra ännu högre? 

Svagheter:

  • Partnerberoende: Vi har sett en gradvis förbättring i Stupas prestationer under åren. Faktum är att Stupa förbättrade sig men förlitar sig mest på sin partners förmågor. När han spelade med en stark defensiv spelare som Cristián Gutiérrez var Stupa en mycket mer aggressiv spelare. Tvärtom, med Sanyo visade han fler egenskaper och var en mycket mer spelskapande spelare. Sanyo syntes oftast avsluta poäng med en hög spinnsmash från mitten av banan. Stupa täckte mindre mark och övergick till en mer innesluten spelare. Förbättras verkligen Stupa eller behöver han förlita sig på sin partners förmågor och spelstil för att nå högre rankpositioner? Låt oss inte glömma att padel är en solosport som spelas med en lagkamrat på banan. Endast tiden kommer avslöja om Stupa som individ kan driva vidare mot högre rankpositioner.

De unga superstjärnorna

Argentinaren möter inte bara konkurrens från den unge Agustin Tapia, men även från spanska duon: Alé Galán och Juan Lebrón. Agustin är yngre, visar mer skickliga spelkunskaper och har den legendariska Fernando Bela som mentor. Medan den spanska duon fortsätter driva spelsättet inom padel kan Stupa snart behöva lämna loppet. De mentala förbättringarna är kvantifierbara, men Stupa måste börja vinna fler titlar om han vill hoppa in i toppen av World Padel Tour-rankningarna.

Highlights Franco Stupaczuk

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar