Poäng World Padel Tour

Följer man World Padel Tour så har man säkert funderat på vad det är som bestämmer rankingen. Hur är egentligen ranking poängen utdelade? Det är ju självklart att man får mest poäng i en turnering om man vinner finalen men annars då? Det är frågor som vi har tänkt att bena ut i det här inlägget.

World Padel Tour ranking poäng

Så, hur räknas World Padel Tour rankingen ut? Det enkla svaret är att det är baserat på hur spelarna presterar i de olika turneringarna. Olika poäng delas ut utifrån vilken dignitet turneringen har (Challenger, Open och Master) samt hur långt man går. Rankingen blir sedan uppdaterat veckovis. Ett par får först samma poäng om de spelat i över ett år tillsammans utan att ha separerat i någon turnering, 52 veckors regeln.

WPT Ranking

Rankingen bestäms sedan över hur man presterat över ett års tid (52 veckor) och uppdateras varje vecka. Inför varje turnering tittar man på hur rankingen ser ut och därmed bestäms seedningen inför den uppkommande turneringen. Eftersom rankingen är veckobaserad betyder det att spelarna endast är bedömda på de senaste 52 veckorna av spel. Så när exempelvis 30 veckor har gått av nuvarande säsong så räknas endast de föregående 22 veckor till den totala poängen. Sammantaget gör att WPT spelarna inte kan hoppa över särskilt många turneringar eftersom de riskerar att tappa på World Padel Tour rankingen.

Varför har inte ett par samma poäng?

Tittar man på WPT rankingen så kommer man upptäcka att alla par inte har samma poäng, det vill säga poängen kan skilja sig mellan spelarna i paren. Det kan verka lite konstigt eftersom man har sin partner och därmed bör därför ha samma poäng. Anledningen till detta är att ganska enkel och det är på grund av 52 veckors regeln. En spelare behöver inte har spelat med samma partner i över ett år och kan därför ha samlat poäng med någon annan spelare. Eftersom det är vanligt att spelarna byter partner mellan säsongerna är detta ganska normalt. Det kan dock också röra sig om att någon spelare skadade sig och tvingande den andra att spela med någon annan. Kort och gott, en spelare har lirat med en annan partner inom 52 veckors perioden.

Bonuspoäng till oseedade spelare

Är man ett oseedat par, har man också möjlighet att ta extra poäng om man lyckas slå ut ett seedat par. Anledningen till detta är att ett sådant par ska ha lättare att klättra på rankingen, då man onekligen har vad som krävs. Om ett oseedat par lyckas vinna mot ett seedat par ser de extra poängen ut som följande. Vinst i en Challenger ger 7 extra poäng, Open ger 25 poäng och en Master ger hela 40 extra poäng.

Tar man sig som oseedat par in från för-kvalet in till det riktiga kvalspelet så generar man också extra poäng. Challenger 2 poäng, Open 4 poäng och Master 8 poäng.

Rankingpoäng fördelning WPT

Rankingen poängen för varje del av World Padel Tour ser ut som följande:

Master FinalMasterOpenChallenger
Final vinst: 1300Final vinst: 1700Final vinst: 1000Final vinst: 120
Final förlust: 780Final förlust: 1020Final förlust: 600Final förlust: 75
Semi Final: 470Semi final förlust: 610Semi final förlust: 360Semi final förlust: 50
Kvartsfinal: 235Kvartsfinal förlust: 310Kvartsfinal förlust: 180Kvartsfinal förlust: 35
Åttondelsfinal förlust: 150Åttondelsfinal förlust: 90Åttondelsfinal förlust: 25
Sextondelsfinal förlust: 70Sextondelsfinal förlust: 40Sextondelsfinal förlust: 12

Poängfördelning för kvalificeringsturneringen för män:

MasterOpenChallenger
Kvartsfinal förlust: 38Kvartsfinal förlust: 22Kvartsfinal förlust: 6
Åttondelsfinal förlust: 20Åttondelsfinal förlust: 12Åttondelsfinal förlust: 6
Sextondelsfinal förlust: 16Sextondelsfinal förlust: 10Sextondelsfinal förlust: 5

Poängfördelning för kvalificeringsturneringen för kvinnor:

MasterOpenChallenger
Kvartsfinal förlust: 35Kvartsfinal förlust: 20Kvartsfinal förlust: 8
Åttondelsfinal förlust: 18Åttondelsfinal förlust: 10Åttondelsfinal förlust: 5

För-kvalet till kvalet poängfördelning:

MasterOpenChallenger
Åttondelsfinal förlust: 13Åttondelsfinal förlust: 8Åttondelsfinal förlust: 4
Sextondelsfinal förlust: 8Sextondelsfinal förlust: 5Sextondelsfinal förlust: 3
32:a delsfinal förlust: 532:a delsfinal förlust: 332:a delsfinal förlust: 1
64:e delsfinal förlust: 464:e delsfinal förlust: 264:e delsfinal förlust: 0

Som man kan se så är det inte helt omöjligt att ta poäng på WPT:n. Det förklarar också varför vissa av våra svenska har en del WPT poäng. Eftersom de svenska spelarna inte är tillräckligt bra än så bör man följa SPT rankingen för att se vem som är bäst i Sverige.