Vi har samlat allt du behöver veta om Javi Garrido. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Javi Garrido?

Javi Garrido föddes den 26 oktober 2000 i Cordoba, Spanien. Hans första sport var fotboll som han började spela vid 5 års ålder. När han hade fyllt 7 år började hans pappa ta med honom till sina padelmatcher och anmäla honom till padelsommarläger på Sierra Morena Club. Trots att han inte tyckte lika mycket om det som fotboll. År 2010 slutade han med fotboll och fokuserade helt och hållet på padel, även om hans första prioritet var skolan.

Under sin juniorkarriär var han världsmästare bland spelare under 18 år, två gånger blev han världsmästare med det spanska landslaget, fyra gånger blev han nationell mästare, fem gånger blev nationell mästare med det andalusiska laget och sju gånger blev han andalusisk mästare. Sedan dess tränar han padel fyra gånger i veckan och går till gymmet lika ofta.

Erfarenhet i World Padel Tour

För Javi måste den perfekta padelspelaren vara någon som är noggrann med sin hälsa och riktigt professionell både på banan och utanför. Så han väljer ut sina partners noga. Javi debuterade i WPT 2016 vid Cordoba Challenger. Då var han 16 år och han spelade med Pablo Castillo Valverde. Första gången han tog sig till slutomgångarna av en turnering var år 2017 med vänsterhänte Gonzalo Rubio Pérez.

Sedan dess fortsatte Garrido att bli bättre och träna hårdare tills år 2018 i Cabrera Del MAR Challenger, då Garrido och Adrián Allemandi gick till final för första gången. Under en hård kamp mot José Garcia Diestro och Víctor Ruiz Remedios visade de sin potential men det slutade med att de förlorade med 6/3 6/3. År 2019 tog han sig alltid till slutomgångarna och gick till och med till semifinal två gånger: i Estrella Damm Alicante Open i april och i San Javier Challenger i oktober, båda gångerna tillsammans med Martin Di Nenno.

Spelbomb

Javi Garrido är en av de yngsta spelarna bland World Padel Tour-eliten, men har började spela tidigare än de flesta andra. Eftersom han är så ung är han motiverad, energisk och explosiv.

Styrkor:

  • Hoppsmash: Den här 1,84 m långa spelaren har ett av de bästa hoppen och impulserna genom tiderna. Som vänsterspelare kan han korsa mittlobbarna i det andra laget när de befinner sig i luften och avsluta poängen med en kraftfull smash;
  • Returer: Javi har levt i 20 år och 13 av dem har han haft ett paddelracket i handen. Hans förmåga att läsa och förutsäga returer är en av hans bästa egenskaper. Han vet var han ska placera sig, hur han ska slå bollen och var han ska placera den. Det kan verka vara en svår uppgift och mycket tänkande på en och samma gång, men eftersom han har tränat så länge har han redan någon form av ”muskelminne”.
  • Retur via väggen: Någonting som har med båda de ovannämnda aspekterna att göra är det här slaget, som även det är en av hans bästa egenskaper. Det är ett slag som behöver explosion, precision och kroppen måste placeras perfekt. Vår stjärna besitter alla dem egenskaperna. En av de bästa av returerna via väggen som han gjort var under World Padel Tour Alicante Open 2019. Pablo Lima gör en hög djup lobb och Javier slår bollen och den gör en dubbelstuds mot sidoväggen och den bakre väggen, och ger inte motståndarlaget några chanser.

Fortfarande ett barn – Javi Garrido

Den här unga mästaren är inte perfekt. Han har några brister också, främst för att han är lite mindre mogen än de flesta spelare som är på touren.

Svagheter:

  • För explosiv: Garrido har det vanligaste kännetecknet för en typisk revésspelare: han tar för många risker. Även om hans hoppsmash eller returer via väggen ibland kan vinna poängen omedelbart misslyckas han fortfarande regelbundet. Antingen för att han träffar bollen för hårt eller utan tillräckligt mycket kontroll, hans effektivitet är alltid cirka 50% och år 2020 var den 20%. 
  • Har för bråttom: Eftersom Javier är lite omogen tar han vissa förhastade beslut som ibland kunde ha tänkts igenom lite bättre. Liksom de flesta unga och mindre erfarna spelare försöker Javi avsluta poängen för tidigt, så istället för att tvinga det andra laget att göra fel blir det istället så att han själv misslyckas innan det händer.
  • Lobbar: Den mest grundläggande definitionen av det här slaget är ”när en spelare träffar bollen och får den att gå tillräckligt mycket högre för att kunna passera motståndarna och gå framåt”. El califa tycker så mycket om att spela i attackzonen att när han gör en lobb tänker han redan på hur han ska attackera nästa boll istället för att fokusera på lobben, så han är lite inkonsekvent. 

Det vanliga studentlivet

Bortsett från allt det här fortsätter Javi att studera. År 2017 slutade han spela juniorturneringar för att bli effektivare i skolan och gå ut gymnasiet. Det är väldigt svårt för en professionell spelare att hantera både skolan och padeln, men han började på Universidad Camilo José Cela för att studera fysisk aktivitet och idrottsvetenskap år 2018. Hans ursprungliga idé var att gå den kursen och även Sjukgymnastik men eftersom hans första prioritet är hans liv som professionell spelare bestämde han sig för att göra det sistnämnda senare. 

Highlights Javier Garrido

Framtiden – Javi Garrido

Javier Garrido är en lovande spelare i padelvärldens framtid. Han har en stor utvecklingsmarginal, och från och med nu kommer fler och fler spelare att bjuda in honom att samarbeta. År 2020 spelade han med den kloke Juan Mieres, och de utgjorde det typiska laget: en yngre spelare och en mer erfaren spelare. Kommer vi att se den här mästaren med andra partners i sin egen generation, eller kommer han att fortsätta att samarbeta med äldre spelare? Faktum är att vi med all säkerhet kommer att se honom mer under livesändningarna nästa år.

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar