Vi har samlat allt du behöver veta om Javi Rico. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Javi Rico?

Javier Rico Dasi, mest känd som Javi Rico, föddes den 15 maj 1998 i Valencia, Spanien. Som yngre bror till Josete Rico, visar Javi hur stor han kan vara på banan, trots sin längd på 1,67 m. Han var en regelbunden spelare på Circuito de Oro de la Comunitat Valenciana och var till och med regional mästare tillsammans med sin bror. Med över 20 mindre titlar under hela sin padelkarriär visar Javi Rico nu en otrolig talang år efter år under World Padel Tour.

Coki Nieto och Javi Rico var den yngsta duon att spela en World Padel Tour-final. Efter att ha spelat 32 matcher 2016 utan att någonsin nå en huvudrunda i turnerningarna fördubblade Javi sin speltid 2017 och började dyka upp i turneringarnas senare etapper. Säsongen 2018 fortsatte Javi Rico att öka sin prestation och med cirka 66% matcheffektivitet fortsatte han att klättra upp i rankerna tillsammans med Coki Nieto. Slutligen, 2019, lyckades han vinna San Javier Challenger 2019 och nådde en turneringsfinal i Cervezas Victoria Mijas Open 2019. 

Energi och kreativitet

Det är otroligt spännande att se Javi Rico spela. Han är energisk, spelar konsekvent och överraskar motståndaren och åskådaren med oväntade slagval. Som vänsterhänt spelare förväntas ett offensivt returslag främst skickas tillbaka antingen till mittbanan eller ett korsslag. Oväntat nog lyckades Javi konsekvent rikta slagen parallellt och in i sina framåtvända motståndares sidostaket och vägg. Detsamma gäller för bandejan. När Javi är bekväm med att slå en bandeja kan han snabbt och enkelt byta riktning för att utforska ett öppet utrymme precis framför honom.

Styrkor:

  • Slagval: Trots sin unga ålder visar Javi Rico redan tecken på mognad samtidigt som han håller sin energi och intensitet på max. Han kan enkelt smasha ut vid staketet på 3-metersstaketet, övergå med en halvbanevolley och väljer den perfekta platsen att skicka tillbaka bandejan. Javis slagval är en stor vändpunkt under en match och när han är i form kan ingen motståndare förutse resultaten av hans slag;
  • Smash: Med sina 1,67 m lägger Javi Rico mycket spinn i sin smash för att studsa bollen så högt som möjligt antingen över 3-meterssidostaket eller tillbaka till sin startposition. Han är inte på något sätt en spelare som fokuserar på offensiven men han lyckas ta full kapacitet ur en svagare motståndares retur. En bra teknisk smash är ofta allt som krävs för att spinna bollen över det tre meter långa sidostaketet;
  • Bandeja: Javi Rico sätter sin egen twist på bandejan. Han kan slå slaget från vilken plats som helst på sin sida av banan till vilket tomt utrymme som helst som finns tillgängligt. Han gör det genom att röra kroppen för att fejka ett korsslag, så att hans framåtvända revésmotståndare felaktigt förutser slaget medan han skapar mer utrymme på hans sida. Javi byter snabbt kroppsposition och utför vanligtvis bandejan till det nya tomma utrymmet. Den spelmetoden, även om den är riskabel, möjliggör en stor överraskningsövergång från en defensiv bandeja till en sannolik offensiv volley.

Vad behövs?

Med Coki Nieto har de båda redan skrivit padelhistoria som det yngsta laget i en World Padel Tour-final. De har definitivt alla de verktyg som behövs för att fortsätta uppnå ännu fler vinster och titlar, men vad är det som fattas då? Nästa generation av spelare lyckas faktiskt leda rankningen. Javi Rico förväntas snart ansluta sig till resten av dem, men en viktig faktor blockerar hans inträde i topp 10. Fysisk padel och strykepadel från både nya och erfarna spelare är de viktigaste färdigheterna från de högst rankade spelarna. Rico gör allt rätt men som traditionell padelspelare har han ännu inte lyckats hantera den pågående nya vågen av styrkepadel.

Svagheter:

  • Styrka: Javi Rico är inte särskilt lång eller fysisk. Han saknar styrka och lägger inte mycket kraft i slagen. Som vänsterhänt drivespelare skulle han egentligen inte behöva det, men när han möter starka drivespelare, som Lebrón eller Tapia, klarar han helt enkelt inte av spelintensiteten. Snabba överraskningsslag kommer väl till användning under hela matchen och det är aldrig ett alternativ för Javi Rico. 

Framtiden – Javi Rico

Liksom många andra traditionella och konsekventa padelspelare måste Javi hitta sätt att vinna mot kraftlag. Medan Alé Galán och Juan Lebrón statistiskt sett ser oövervinnliga ut, har ett par drivespelare lyckats utnyttja motståndarens drivespelarsvagheter. Det är extremt osannolikt att Javi Rico kommer att öka sitt kraftspel. Med det sagt borde han naturligt klättra upp i rankningen medan han inte fokuserar på de högst rankade lagen, utan på de motståndare med en rankning som liknas hans.

Unga, motiverade och konkurrenskraftiga spelare som Alex Ruiz eller Chingotto är de Javi behöver för att vinna konsekvent i den här delen av hans karriär. Att spela med Coki Nieto verkar vara en långsiktig plan, men en starkare och mer erfaren revéspartner skulle förmodligen vara bättre för honom på lång sikt.

Javi Rico har för närvarande allt han behöver för att inta en högre rankningsposition. Och även om styrka alltid kommer att vara ett problem kompenserar han med sin spelvision, energi och passion för sporten. 

Highlights Javi Rico

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar