Vi har samlat allt du behöver veta om Javi Ruiz. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Javi Ruiz?

Javier Ruiz González, även känd som Javi Ruiz, föddes den 17 juni 1987 i Granada, Spanien. Efter att ha vunnit flera tennismästerskap som junior och ha varit en av de mest lovande spanska spelarna, blev Javi även tränad av tennislegenden Jodi Arrese. Tyvärr slog Javi aldrig igenom med sin tenniskarriär och han nådde endast en karriärhögsta 748 i doublesrankning. Från Barcelona tillbaka till sin hemstad var Javi inte angelägen om att lägga ifrån sig sitt racket. Han gick snabbt över till padel och 2013 började han tävla med Peli Espejo. Efter det spelade han bredvid Uri Botello. Duon lyckades nå deras första WPT-final i 2020 Menorca Open där de förlorade mot Bela och Tapia med 3-6 och 2-6.

Erfarenhet av Dubbeltennis

Efter att mestadels ha spelat matcher i dubbeltennis i ATP kunde Javi Ruiz ännu snabbare byta över till padel. Han läser spelet väldigt väl, har en stark närvaro på banan och kommunicerar öppet och korrekt med sin lagkamrat. Som revésspelare föredrar han naturligt att dominera nätet och han har en hög räckvidd för att hålla hans nätposition stabil. Tennisservarna han brukade tillämpa använder han nu som en kraftfull flack smash. Javi kan kontrollera luftspelet mycket väl och använder det till sin fördel. När han använder ett brett utbud av bandejas, såsom en flack till gallret eller en långsam slice’ad till hörnet på motsatt sida, kan Javi snabbt hitta en enklare retur för att släppa loss sin kraftfulla smash. 

Styrkor:

  • Smash: Mestadels tack vare sin tidigare tenniserfarenhet kan Javi lägga mycket kraft bakom sin smash. Han kan slå den flackt så att den återvänder högt över nätet och tillbaka till hans ursprungliga position eller även flackt och över det tre meter höga gallret. Han kan också lägga till ett kickslag in i sidogallret eller sidoväggen om han inte känner att smashen skulle omedelbart vinna poängen.  Javi kan ibland använda kicksmashen ut till 3-metersgallret från den bakre servelinjen för att överraska motståndarna;
  • Volleys: Han slår ofta sina volleys flackt eller lägger till en slice om han känner att han har lite mer tid för att lägga mer press på bollen. Han övergår till nätspel väldigt bra genom volleys från mitten av banan. Att ha snabba reflexer hjälper honom också att fortsätta trycka mot en position närmre nätet och att lägga ännu mer kraft bakom sina volleys;
  • Position och Rörelse: En stark attackerande spelare som Javi måste vara atletisk och snabb. Faktum är att Javi är både och använder det mycket väl för att ta övertaget i poängen. När han är i bakre delen av banan förlitar han sig mest på sin partner för att bygga spelet, vilket låter honom ta ett eller två steg upp längs banan. På de flesta lobbar är Javi snabb på att ställa sig vid nätet och föredrar att blocka det returnerande slaget med ett starkt grepp bakom sin volley. Om lobben är något felslagen och en motståndares smash kan vara motståndets första val, är Javi redan positionerad för att försöka att återhämta smashar utanför banan eller ta ett vertikalt hopp vid nätet. Han gör det så bra att motståndets smash behöver planeras perfekt annars är Javi för snabb och har för mycket räckvidd.

Taktisk översikt Javi Ruiz

Från 2018 upp till 2020 förbättrade Javi Ruiz verkligen sin procentuella vinsteffektivitet.  Från så lite som endast 4 vunna matcher av 23 i 2015 upp till hans bästa säsong hittills i 2018, där han lyckades vinna 36 av 53 matcher (en genomsnittlig vinsteffektivitet på 68%). 

Taktiskt sett, att ha haft samma partner under en lång period är alltid fördelaktigt för laget. De började skapa rutiner och de har tydligt förbättrat dem. En spelare som Uri Botello är mestadels ansvarig för kreativiteten och spelhanteringen. När Javi spelar bredvid sådana drivespelare är han fri att fokusera på offensivt spel och att avsluta poängen vid rätt tillfälle. Fast han inte är en explosiv spelare och istället håller rytmen så hög som möjligt så länge som möjligt, så utforskar Javi djupa utrymmen på motståndarsidan och tvingar motståndet att röra sig. Denna typ av smart spel låter hans drivepartner att spela efter samma plan vid nätet. De kan båda bygga vidare poängen vid nätet samtidigt, och med samma tankesätt. Högre backhandvolleys är oftast spelade in på det motsatta sidogallret och höga forehandvolleys placeras oftast in i det mest närliggande hörnet. 

Sammanfattningsvis är Javi Ruiz en tydligt attacksinnad spelare men implementerar spelrutiner med sin partner i en takt där de båda kan spela bekvämt vid nätet utan misstag. Han har bra volleys och bandejas, över- eller underpresterar inte och spelar ett klassiskt revésspel men är väldigt fokuserad på att spela ett rent spel utan några extra fel. En heltäckande spelare med ett konsekvent spelflöde.

Highlights Javi Ruiz

Nästa Växel

Det känns som att Javi Ruiz är varje match fast i andra växeln. Även om det är skönt att förlita sig på ett enklare spel kan Javi behöva variera sitt spel och lägga till lite mer känsla. Han ser ut att vara programmerad för att spela på ett visst sätt och lägger sällan till någon magi i sina slag. Han visar inte riktigt någon oslagbar förmåga och droppslagsvolleys är nästan aldrig ett val. Javi skulle behöva lägga till lite känsla från hans tidigare tennisspel och växla upp om han vill nå högre rankningspositioner. 

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar