Vi har samlat allt du behöver veta om Juan Cruz Belluati. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Juan Belluati?

Juan Cruz Belluati är en vänsterhänt padelspelare född i Buenos Aires, Argentina, den 20 oktober 1993. Han började tävla när han var väldigt ung och vid 21 års ålder bildade han lag med Nacho Gadea och bildade ett förvånansvärt sällsynt lag: två vänsterhänta spelare. Den sällsynta kombinationen blev till främst för att Gadeas dåvarande partner precis hade skadat sig. Efter ungefär ett år med Nacho Gadea utvecklades Belluati som spelare och bildade tillslut lag med Ale Galán och tillsammans lyckades han uppnå toppresultat redan från början. De var regelbundna kvartsfinalister och nådde till och med två semifinaler och en final.

Efter en utmärkt säsong 2017 och efter upplösningen av Mati Díaz och Maxi Sánchez bildade Belluati ett nytt lag tillsammans med Juan Lebrón. Under Catalunya Master nådde de båda sin första final efter att ha slagit det högst rankade paret: Fernando Bela och Pablo Lima. Tillsammans med Lebrón fick Belluati sin bästa säsong hittills: cirka 63% matchvinsteffektivitet och två finaler.

Han spelade så småningom tillsammans med Pablo Lijó och spelade till och med 2018 Master-finalen tillsammans med Paquito Navarro. Efter ytterligare en svår fullständig lagupplösning med sin partner, Fede Quiles, tränare, Horacio Álvarez Clementi och fysiska tränare, Fabio Pablo Romajaro, bestämde Belluati sig för att spela till Agustín Gutiérrez, en ung kille som precis hade börjat nå de första turneringsetapperna i World Padel tour.

En favorit

Juan Cruz Belluati är inte fysiskt stark och har inte heller någon betydande höjdfördel. Med sina cirka 1,75 meter lyckades Belluati vinna över 150 matcher under hela sin karriär baserat på en ren och linjär padelstil. En vänsterhänt spelare som spelar en traditionell driveposition och som kan sätta rätt tempo på matchen och ge så mycket utrymme som behövs åt revéspartnern. Belluati är en av de få spelare som kommande revésspelare alltid vill spela med.

Styrkor:

  • Slagbeslut: Belluati inför sin egen långsamma spelrytm och lägger därmed till en liten tidsfördel i sina slag. Samtidigt som Belluati är tekniskt exakt är han noggrann med sina slag och lämnar utrymme åt sin revéspartner att vara mer aggressiv och införa fler avslutande slagsituationer;
  • Offensiv lobb: Även om fysiskt spel, starka volleys eller smashslag inte är Belluatis främsta färdigheter, gör han ett fantastiskt jobb när han övergår till nätet med väl utförda lobbar. Hans lobbar slås normalt med slice och med den perfekta höjden dessutom, vilket inte bara för att de båda kan röra sig längre upp på banan, men även för att inte ge motståndarna så mycket tid att slå en återhämtningsbandeja tillbaka till nätet;
  • Försvar: Återigen syns Belluatis mest imponerande handlingar när han är längst bak. Han är snabb och läser returerna otroligt väl. Beluatti satsar på korta slag och spelar ett lågt markspel, vilket gör att han kan skicka tillbaka de flesta låga sliceade returer som kommer via väggen. Han har en lång och långsam bandeja och saktar ner takten när han är vid nätet och korta solida volleys. Han är i allmänhet väldigt bekväm med att långsamt lägga till sin egen spelrytm vid nätet eller att skicka tillbaka slag längst bak som nästan är omöjliga.

Taktisk översikt – Juan Cruz Belluati

Belluati ansvarar för mitten av banan när han försvarar. För det mesta siktar Belluati mitt emellan båda motståndarna. Det är ett av de viktigaste målen mot vilka han bör rikta majoriteten av sina slag. Slaget minskar motståndarens alternativ när det kommer till var man ska rikta den nya volleyn. Det kan till och med flytta en av dem och göra att mer utrymme skapas längst bak där ett lobbslag blir ett primärt alternativ.

Svagheter:

  • Styrka: Belluati saknar lite känsla och styrka. Det finns ingen som helst anledning för honom att ändra sin spelstil, men vi har sett Belluati misslyckas vid flera tillfällen. När han är vid nätet skulle han kunna använda något snabbare överraskningsslag, till exempel droppslag eller drivevolleys. Smashar går oftast över den 4 meter långa bakväggen eller snabbt via väggen. Han skulle kunna förbättra sin spinnsmash över det 3 meter höga sidostaketet eller använda en parallell backhandvolley i bakre hörnet. Särskilt som vänsterhänt drivespelare skulle Belluati kunna hjälpa till i den attackerande fasen av matchen med mer offensiva handlingar. Han ger istället sin revéspartner utrymme att bekvämt slå ett smashslag på hans sida eller en hoppande återställningsbandeja. Belluati fokuserar främst på returslaget efter det offensiva trycket.

Framtiden?

Juan Cruz Belluati kan inte förlita sig på långsiktiga partnerskap. Han håller sig mentalt fokuserad på sitt eget spel och verkar föredra att bilda lag med ganska unga och energiska revésspelare som kan få laget att stå ut i mängden. Med mycket mer padel att ge och flera år på touren, kan Beluatti kanske börja känna sig frustrerad över att inte ha vunnit en större World Padel Tour-titel.

Särskilt som hans tidigare partners, som Ale Galán och Juan Lebrón, tillslut bildade ett lag och blev högt rankade spelare. Eftersom en fartfylld padel håller på att bli normen, kommer inkommande revésspelare fortfarande att välja Belluati som primärt alternativ? Eller måste han spela med padelveteraner? Han har spelat med de bästa och har fortfarande en ansedd rankningsposition, men trots att han inte står ut kan Belluati behöva vara lite tydligare med om han verkligen vill bli en padellegend eller bara ytterligare en tidigare topp 20.

Highlights Juan Cruz Belluati

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar