Vi har samlat allt du behöver veta om Juan Lebron. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Juan Lebron?

Juan Lebrón Chincoa föddes den 30e januari 1995 i El Puerto De Santa María, Andalusien – Spanien. 25 år gammal och 1.85m lång, Lebrón är fortfarande en ganska ung spelare och har en lång padelkarriär framför sig. Sedan han var 7 år gammal började han njuta av sporten efter att ha sett hans pappa spela regelbundet. Han fick en stark start på sin ungdomskarriär efter att ha vunnit Spanska Juniormästerskapet flera gånger och även spelat i junior-VM. Vid 17 års ålder kickstartade han sin karriär genom att lämna sin hemstad Madrid, där han helt åtagit sig padel.

En Snabb Resa till Toppen

I 2016 började han spela med Gabi Reca och klättrade i rankningarna till topp 30. Året efter började han spela med Marcello Jardim men avslutade säsongen med Adrián Allemandi. Ett år av bra resultat som ledde honom till att bli topp 19e spelaren. Juan Cruz Belluati gick med Lebrón för säsongen 2018 och slutresultaten var tydliga. I oktober samma år fram till slutet av säsongen var Juan Martín Diaz hans nya partner. Det varade inte länge då Juan bildade lag med Paquito Navarro för hela säsongen 2019. Juan Lebrón blev världsetta efter semifinalerna i São Paulo.  Han blev den första spanska spelaren som någonsin nått en sådan ranking. År 2019 vann han totalt 5 turneringar med Paquito och efter det anslöt sig Lebrón med Alé Galán för säsongen 2020. Ett ungt och kraftfullt lag som trotsar hur padel brukade spelas och vad det har blivit.

Förändrade Spelet

Juan Lebrón är helt enkelt den bästa smasharen i padels historia. Ett verkligen starkt uttalande, och ännu mer så eftersom han bara är 25. Men aldrig har vi skådat en smash så kraftfull och tekniskt perfekt att padelsamfundet började ifrågasätta spelet. En spelare som kan förflytta sig så snabbt under en lob, till var som helst på banan. Lebrón kommer säkert avsluta poängen så fort motståndaren lobbar bollen. Borde World Padel Tour ändra banförhållandena eller bolltrycket för att undvika en så drastisk förändring i spelstiler som vi var vana vid?

Juan Lebron Spelstil

Fysiskt är Lebrón ett odjur. Med en så kraftig smash förlitar han sig mest på magstyrka för att styra bollen till vänster och under hans huvud så mycket som möjligt. När han smashar bakom servelinjen ser han till att sikta så nära punkten där banan möter den bakre väggen som möjligt. Med bollens höga spin och en låg kontaktpunkt med väggen förlorar inte bollen mycket energi alls. Faktum är att han kan få bollen att studsa tillbaka så högt över nätet igen att det vanligtvis gör den omöjlig att returnera.

Styrkor:

  • Smash: Var som helst på banan, med nästan alla defensiva lobbar, kan Lebrón positionera sig själv för att smasha den. Han kan göra allt, power smash eller med spin, och bestämma exakt var bollen behöver hamna. Du kan föreställa dig frustrationen hos alla hans motståndare: du spelar den antingen platt och nära nätkanten eller poängen tar slut förr eller senare. ‘El lobo’ har total kontroll över alla högre bollar på hans sida av banan;
  • Rörelse: Lebrón försvarar oftast med väldigt små öppna positionsrörelser. Han tar stora steg på diagonalen och täcker det mesta av hans sida med högst 3 steg. Det betyder att han inte öppnar upp utrymmen för bollen att spelas på. Han kan göra en volley bakom servelinjen och byta om till attackerande volleys på nolltid. I attackposition tar han stora steg för att slå volleys som täcker hela hans sida av banan. Denna starka atletiska förmåga ökar motståndarens frustration eftersom de inte kan spela en lobb mot hans mäktiga smash, och heller inte hitta öppna utrymmen att spela på hans sida;
  • Högt Tempo: Lebrón är som bäst när spelet flyter snabbt och med hög intensitet, och han kombinerar atletiska förmågor med luftnärvaro och dominans. Han kan spela en rad kraftfulla volleys och omedelbart bryta spelets takt med perfekta droppslag. 

Så… Han är Oövervinnerlig? Nästan.

Låt oss glömma att han är 25 år och kan spela padel i minst 10 eller 15 år till. När spelet flyter på efter hans standarder är han helt enkelt den bäste för tillfället. Men intelligenta motståndare kan utforska de små svagheter han gömmer i klar sikt. Denna säsong har vi redan sett några intressanta taktiska speluppsättningar.

Svagheter:

  • Mångsidighet i Defensiva Slag: Faktum är att Lebrón är en otrolig luftspelare när han är redo för skottet. Oförutsägbara spelare är fantastiska på att gömma slagvalet till sista sekund. Under säsongen 2020 har vi sett Federico Chingotto och Fernando Bela hämta många startpoänger på Lebróns sida. Juan Lebrón tar vanligtvis ett steg tillbaka och förutspår lobben innan den förmodade försvarslobben slås. Att öppna up sidoväggen för en fejklobb till en Chiquita är ett av många sätt motståndare lyckas tränga genom hans sida;
  • Mental Stabilitet: Han är väldigt känslomässig. Om en slug motståndare vet hur man spelar psykologiska spel tar Lebrón oftast det inte så bra och tappar fokus väldigt snabbt. Han är fortfarande ung och mer erfarna spelar kan ta hans oerfarenhet och skapa ett vändande poäng under en match. 

Nummer 1

Tekniskt, fysiskt och taktiskt stark, ‘El Lobo’ förändrar sättet padel spelas på. Kortare poäng, snabba matcher med högt tempo är en kontrast med definitionen att padel är en uthållighetssport. Han ställer frågor ingen vet hur man svarar just nu. Som padelentusiaster kan vi inte vänta att se hur spelet kommer klara av Juanito Lebrón. Tillsammans med Alé Galán har de nått stratosfäriska padelhöjder. Vem kommer ge dem en riktig utmaning?

Highlights av Juan Lebron

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar