Vi har samlat allt du behöver veta om Juan Mieres. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Juan Mieres?

Juan José Mieres Petruf, mest känd som Juani Mieres, föddes den 30 oktober 1980 i Bahía Blanca, Argentina. Trots att han föddes och växte upp i Argentina fick han senare spanskt medborgarskap och spelade i VM för Spanien. Juani är en högerhänt drivespelare som är 1.80m lång, och har bott i Madrid sedan han började sin professionella padelkarriär.

Karriär highlights

Efter att ha spelat fotboll och padel under sin barndom började Juani så småningom fokusera på padel. När han var 14 år gammal spelade han sida vid sida med hans bror och ansågs redan vara en framtida padelstjärna. 1998 anslöt sig Juani till Miguel Lamperti och snart därefter började de tävla på den spanska professionella padel touren. Han representerade Spanien i världsmästerskapen och triumferade bredvid Pitu Losada. Juani Mieres och Pablo Lima gick samman i 2008 och duon ansågs vara det näst högst rankade laget.

2012 testade Juani positivt till ett dopingtest och övervägde om han skulle fortsätta sin karriär. Ändå fortsatte han 2015 att spela med Juan Martín Díaz, vilket varade endast i några månader. Sanyo Gutiérrez spelade bredvid honom under resten av säsongen 2015. Från revésposition till driveposition återanslöt sig Juani till Miguel Lamperti för säsongen 2016. De två lyckades bara nå turneringsfinaler. Under 2019, med hjälp av Ale Galán, vann Juani Mieres 2019 Buenos Aires Padel Master.

I vad som såg ut som ett steg upp för hans ganska stagnerade rekordkarriär avslutade Ale Galán säsongen 2019 med Pablo Lima då Juani återanslöt sig till Miguel Lamperti. Sedan dess har han inte lyckats återta sin tron inom topp 10 och har synts prova både driveposition med Javier Garrido och hans tidigare revésposition med Álvaro Cepero.

Padelveteran – Juan Mieres

Juani var på toppen av sitt spel under de tidigare åren 2013 och 2014. Efter att ha nått sin höjd som tredje bästa spelare i världen är Juani en av många levande padellegender. Han uppnådde bättre resultat som drivespelare och har en spelstil som passar rollen helt. Bekväm med returer via bakre väggen, Juani kan bestämma speltakten som han vill.

Gamla skolans padel

Juani Mieres översätter hur gammaldags padel ska spelas. En ganska långsam och konsekvent takt som leder till längre poäng med högre intensitet. Han är väldigt bekväm i försvaret och har en bandeja med hög spinn och kan även avgöra poäng på olika sätt. Mest dominerade tillsammans med Miguel Lamperti, de båda spelade ett komplett och flytande padelspel där Juani kunde snabbt bryta slag och byta till vänstra positionen i mitten av poängen medan hans lagkamrat täckte högra sidan. Denna flytande padelstil är inte endast ett tecken på bra lagkommunikation och expertis men leder även till oförutsägbara spel.

Styrkor:

  • Läsa Spelet: Mest tack vare hans långa erfarenhet och efter att ha spelat både i revés- och driveposition, kan Juani läsa spelet mycket bra. Under en pågående poäng kan han snabbt och träffsäkert bestämma det bästa tillvägagångssättet. Han kan också bryta spel på båda sidor väldigt snabbt. I den bakre änden är han inte bara duktig på returer via den bakre väggen, men han betraktar även motståndets aktuella rörelser i hans slutgiltiga slagval. Han kan snabbt byta eller dölja slag och är lika oförutsägbar i bakre änden som han är när han attackerar;
  • Bandeja: Han väljer gärna en bandeja med hög sidospinn, oftast till positionen i motsatt hörn. Det är ännu farligare när Juani spelar på drivepositionen. Bollen studsar mot den bakre väggen eller sidoväggen och på grund av den snabba spinnen lämnar den inte mycket utrymme för motståndet att slå den mot sidoväggen. Den snabba spinnen Juani ger bollen gör att den håller sig till sidoväggen och skapar typiskt en förväntning att motståndet spelar ett parallellt slag till Juanis revéskamrat som lätt kan slås tillbaka.

Begränsad

Efter att ha nått sin topp under 2013 och 2014 med över 80% matcheffektivitet har hans resultat plötsligt bottnat. 2016 och 2017 tappade han över 20% i effektivitet och vann bara en till Masterturnering året 2019. Som med de flesta gammaldags padelspelare kan hans typiska spelstil inte längre hantera den snabba takten hos de yngre spelarna. Efter att ha haft ett starkt partnerskap med Miguel Lamperti kunde bara Ale Galán ta Juani till nya höjder igen.

Svagheter:

  • Slagkraft: Även fast Juani spelade på revésposition några gånger är han inte en attacksinnad spelare. Han kan kanske avgöra poäng ändå, men det tar för många försök för att skapa och vinna en poäng. Han spelar bäst på drivepositionen och behöver starka smashande spelare vid sin sida, som Miguel Lamperti och Ale Galán. Denna brist på kraft leder ofta till onödigt långa poäng och vid hans ålder uppfattar Juani det ännu svårare att lägga till kraft i sina slag eller att hålla sin fysik på högsta nivå.

Över 40 år – Juan Mieres

Faktum är att Juani Mieres är över 40. Ett fåtal spelare från hans generation, som Fernando Bela och Juan Martín Díaz kan fortfarande nå ett par finalronder i turneringar men de har olika egenskaper. Juani Mieres kan ta dessa sista år för att njuta av padel fullt ut ännu en gång. Han spelade nyligen med spelare som Galán, Javi Garrido och Álvaro Cepero. Med Cepero intog Juani revéspositionen, och fastän han inte tillförde mycket offensivt tryck lyckades han lämna huvudjobbet till sin lagkamrat.

Highlights Juan Mieres

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar