Vi har samlat allt du behöver veta om Juan Tello. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Juan Tello?

Juan Tello, även känd som “El Gato”, föddes den 1 februari 1995 i Córdoba, Argentina. Med hans vän och långvariga lagkamrat Federico Chingotto intog de båda rampljuset efter att ha gått till huvudturneringen vid 2016 Alicante Open genom utlottning. Snart därefter lyckades de återförenas med toppspelarna vid 2016 Monte Carlo Open men blev återigen besegrade av Paquito Navarro och Sanyo Gutiérrez. Även om det var deras första steg mot World Padel Tour var de redan det bästa laget i Argentina. 2017 fortsatte de framåt och nådde slutligen tre semifinaler. Men, det var under 2018 som Tello verkligen glänste. Han vann två turneringar och spelade totalt fyra semifinaler. På senare tid, under 2020, utökade han sin vinsteffektivitet till omkring 70%. En stor förbättring på så kort tid.

El Gato och El Rato

Om Fede Chingotto har smeknamnet ‘musen’, är Juan Tello ‘katten’. Omkring 1.85m lång, ‘El Gato’ spelar på revésposition. Tello har en imponerande hoppsmash. Likt en volleybollspelares spikesmash tycker Tello om att slå bollen så högt upp som han kan. Han riktar smashslaget med så mycket vinkel som han kan för att tillåta en högre studs via motståndarens bakre vägg. Han är ökänd för sina atletiska förmågor och dessa krävs om han ska kunna smasha sig igenom en hel match. Bastanta och konsekventa flacka bandejas som oftast täcker området bakom hans rygg och över hans partners backhand. Juan Tello är mest bekväm vid nätet där hans kraft kan lysa igenom.

Styrkor:

  • Smash: Hans mest ikoniska slag och en av de mest atletiskt krävande på Touren. Det finns tre nyckelsteg till Tellos smash: 1 – Snabba rörelser – Om lobbreturen inte är perfekt till centimetern och riktad mot hans baksida så läser Tello slaget och flyttar sig inunder bollen i snabb följd; 2 – Hopp som lyder impulser – En snabb och zoomad analys visar hur väl ‘El Gato’ lyckas nå sådana höjder.  Han samlar det mesta av sin energi genom hans omfattande explosivitet, släpper lös den vertikalt och på bollen; 3 – Slag med höga vinklar – genom att slå smashen vid sådana höjder siktar Tello bollen framför motståndets servelinje. Returen är oftast väldigt hög och idealt sett borde smashslaget komma tillbaka till hans sida eftersom en smash ute vid det tre meter höga sidogallret leder till en stor återhämtningstid för motståndet;
  • Víbora: Fast hans lösa bandeja inte är det mest tillförlitliga slaget är hans vibora giftig. Tello lägger mycket kraft och sidospinn bakom sin vibora. Han spelar den ofta när han rör sig genom ett horisontellt hopp in mot sin partners sida. Precis som när han attackerar med hoppsmashen behöver hans partner snabbt bedöma Tellos slutposition och kan behöva kompensera över vid hans initiala revésposition. Denna typ av slag och positionsförändring fungerar bra under två huvudförhållanden: Viboran behöver orsaka omedelbar förändring i spelflödet och båda behöver vara extremt samspelta för att undvika att lämna några uppenbara tomma utrymmen på banan.

Svagheter:

Tello visar några tydliga defensiva svårigheter och är långt från att anses vara en fulländad revésspelare. Raka returslag är som best medelmåttiga och returslag via väggen är hans svagaste punkt. Dessutom är han inte van vid smashåterhämtningar utanför banan.  

  • Lobbar: Förmodligen det viktigaste slaget i padel både under försvar och övergångsspel. Vid denna höga nivå orsakar en misslyckad lobb att man förlorar poängen nästan varje gång. Tello har ett lågt antal lyckade lobbar och de är ännu värre när de riktas mot motståndaren rakt framför honom. Mot kraftfulla spelare på både revés och drivepositionerna kan man lita på att de kapitaliserar när de möter en låg till medium lobbretur;
  • Returer via väggarna: Tello är den svagaste länken i bakre änden. Mot låga bandejas nära hörnet, eller volleys, visar Tello en dålig förmåga att kunna returnera bollarna. Hans längd hjälper inte eftersom defensiva låga slag kräver en ännu mindre kropp. Tyvärr försöker motståndare så mycket som de kan att sikta slagen mot Tellos hörn och drivemotståndaren tar oftast ett par steg mot nätet för att motarbeta varenda låga retur från Tello. Hans mest uppenbara slag är en parallell backhandretur via väggen och det är slaget han bör förbättra mest.

Framtida framgångar för Juan Tello?

Tello är en hårt arbetande och ihållande spelare. Även om hans defensiva färdigheter fortfarande är hans svagaste punkt är hans attack och hoppsmash bra exempel på ett renodlat offensivt spel för alla revésspelare. Vid sådan ung ålder är Tello redan en av de bästa revésspelarna och fortsätter att ta sig längre in i turneringsrundorna. Bredvid Chingotto, en livslång vän och partner, ser de ut att sikta på att nå ännu fler titlar tillsammans.

Så länge Tello håller sig i form och har samma atletiska kapacitet som gör att han presterar enastående smashar och höga nätåterhämtningar borde hans defensiva svagheter mildras med erfarenhet och kontinuerliga utmaningar på hög nivå. Tellos spelstil hanterar den mynnande styrkebetonade stilen som används av de bästa lagen inom padel. Om hans misstag är få och han håller sig mentalt och fysiskt förberedd kommer ‘El Gato’ definitivt använda sina 7 liv för att säkerställa att han når toppen av World Padel Tour-Rankningarna.

Highlights på Juan Tello

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar