Vi har samlat allt du behöver veta om Martín Sánchez Piñeiro. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Martin Sanchez Pineiro?

Martín Sánchez Piñeiro, även känd som ‘El Martillo’ Pinheiro eller ‘Hammaren’, är en revésspelare född den 26 oktober 1992 i A Coruña, Spanien. Martín började spela padel vid 15 års ålder efter att ha spelat tennis så länge han kan minnas. Efter en knäskada relaterad till hans exponentiella förbättring vid sådan ung ålder kunde inte Martín fortsätta spela tennis. Han är nu väl medveten om den fysiska förberedelsen och uppvärmningsrutin som krävs.

Han flyttade så småningom till Barcelona och påbörjade sin professionella padelkarriär. Jose Garcia Diestro var en av Martíns mest dominerande partners och den första som Martín verkligen glänste med. 40 segrar i 59 totalt spel under 2015, en motsats till hans vanliga årliga medelvärden som är under 50% i effektivitet. Han spelade med Jaime Bergareche och Seba Nerone men återgick snabbt till Jose Garcia Diestro året 2017. Sedan spelade han med den legendariska Willy Lahoz under 2018 och slutligen med Álex Ruiz. Deras vänskap överträffade ett skakigt år men de avslutade säsongen 2019 ett steg bort från de bästa lagen i Madrid Finals 2020. Martín Sánchez Piñeiro har sedan dess försökt att gå med Juani Mieres men började så småningom spela med Nacho Gadea.

‘Hammaren’

Martín Sánchez Piñeiro är omkring 1.84m lång och använder sin längd för att systematiskt smasha om han hittar tillräckligt med vinkel för att slå nedåt.  Han är en stark och energisk revésspelare och är naturligt mer bekväm i en attackerande roll. Martín har en medelmåttig bandeja som han endast fokuserar på att få tillbaka nätpositionen. Hans volleys är oftast starka och riktade så långt bak som möjligt, ner mot motståndarens fötter. Att tvinga motståndaren att returnera lägre slag kommer öka hans chanser att skapa en svagare boll i mittfasen för att avsluta poängen enkelt med en stark flack drivevolley. Å andra sidan skulle en medioker hög retur låta Martín uträtta sitt starkaste slag: smashen

Styrkor:

  • Smash: Piñeiro har självförtroendet att utföra smashen från var som helst på banan. Fast han inte lägger till så mycket spinn som andra duktiga smashare, t.ex. Lamperti eller Lebrón, försöker han hitta den högsta möjliga punkten för att korrekt lägga till mest styrka med högsta möjliga infallsvinkel. Inte bara visar han mycket övre kroppsstyrka men nyckeln till hans starka smash kommer från den genererade energin i benen och uppåt. Han positionerar sig snabbt under den ankommande bollen och vänder omedelbart hela sin kropp för att släppa lös returen i form av en hög smash över nätet;
  • Volley: Martín Sánchez Piñeiros korta men intensiva tennisbakgrund låter honom enkelt föra över sina volleys till padel. Han slår mestadels flacka volleys med riktning mot hörnen och försöker utnyttja den konstanta pressen som byggs under poängen för att avsluta så snabbt som möjligt. Han lägger inte till mycket stil heller, han gör vanliga flacka slag med ett enda mål i åtanke: snabba poäng.

Vad tänker han på?

Martín briljerade huvudsakligen med två partners: Jose Garcia Diestro och Álex Ruiz. Vad har dessa spelare gemensamt? – Vänsterhänta drivespelare. Martín är en energisk revésspelare och en snabb analys indikerar en högre tendens för misstag när han är kaptenen som ansvarar för det mesta kring avslutet. Med Diestro och Ruiz ser han mer avslappnad ut under defensivt och övergångsspel. Följaktligen finns det en stark korrelation mellan rollen han tror han borde spela och den faktiska rollen han behöver spela. Martín borde definitivt undvika ytterligare press på sig själv som poängavgörare.

Stressar

Från vad vi diskuterat tidigare stressar han spelet på grund av sina höga energinivåer och den press han upplever kring att förväntas vara en avgörare. Tyvärr är det exakt de poängen han måste förbättra om han ska ha en chans att nå topp 10. Dessutom spelar han det väldigt säkert i bakre delen av banan och utför oftast inte viboras eller snabba bandejas som avslutande drag. 

Svagheter:

  • Bandeja: Han är bra på höga returer och slår oftast en smash eller en kickbandeja till sidogallret om bollen kommer något till hans vänster. Han är en stark avslutare när det kommer till returer i mittfasen där han oftast använder den flacka drivevolleyn. Medium till höga returer, där bandejan oftast används, är där Martín saknar ett mer giftigt slag. Han borde fokusera på att lägga till mer sidospinn och mindre styrka för att göra mer skada hos någon av motståndarna;
  • Defensiva Returer via Väggen: Martín kan förbättra sin hållning vid den bakre drivepositionen. Eftersom hans längd är över genomsnittet borde han jobba på en ännu lägre startposition. Volleys med spinn via väggen lämnar lite till ingen studs och fast Martín föredrar att blocka de flesta av dem med en volley från bakre delen av banan är de oftast ineffektiva och skapar ännu fler defensiva nackdelar. 

Framtiden – Martín Sánchez Piñeiro

Född 1992, ‘El Martillo’ har fortfarande en lång karriär framför sig. Han kunde ha nått Master Finals redan 2019, där han endast var en vinst ifrån sin bästa prestation någonsin.  Hur som helst kan han kamma hem en position bland topp 10-spelarna och med lite förbättringar av hans försvar och slagval, och även möjligheten att spela med en lika attacksinnad partner, kan Martín vända hägringen av World Padel Tour till en verklighet. Eftersom den mest trendiga och vinnande spelstilen är snabb och offensiv kommer ‘El Martillo’ säkerligen hamra varje slag upp mot topprankningarna.

Highlights Martín Sánchez Piñeiro

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar