Vi har samlat allt du behöver veta om Mati Dias. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Mati Dias?

Matías Díaz Sangiorgio, mest känd som Mati Diáz, föddes i Buenos Aires, Argentina, den 27 september 1978. Mati är en högerhänt spelare som spelar på drivepositionen. Trots hans nationalitet började han bo i Spanien sedan han var 9 år gammal. Därför lyckades han bli spansk medborgare och spelar för spanska landslaget. Hans bror, Godo Díaz, är också en professionell padelspelare. Efter att ha spelat med spelare som Gatón Malacalza, Miguel Lamperti, Hernán Auguste och Cristián Gutiérrez, är Mati Díaz en erfaren spelare.

Dias och Paquito Navarro blev det näst bästa laget i 2015. Mati bytte sedan partners för att spela följande säsong bredvid Maxi Sánchez. Duon vann deras första titel i november 2016 i finalen mot Sanyo Gutiérrez och Paquito Navarro. Mati och Maxi fortsatte att spela tillsammans under säsongen 2017 och vann deras andra titel i Bilbao. Senare, under 2018, blev Alé Galán snart hans nya lagkamrat. Fem turneringar senare vann de mot Maxi och Sanyo vid Valladolid Open. Ytterligare fem turneringar följde och de uppnådde återigen en andra säsongstitel vid Lugo Open. Mati Diaz anslöt sig till Franco Stupaczuk och så småningom till Agustín Gómez Silingo.

‘El Warrior’

Mati Diáz är inte precis den mest atletiska eller kraftfulla padelspelaren. Han är över 40 år gammal och 1.68cm lång, och hans spelstil är en av de mest ikoniska på World Padel Tour. Mati spelar en defensiv spelskapande stil och kämpar med blod, svett och tårar över alla motståndarnas returnerade slag. Hans beslutsamhet och fasta avsikter etablerar Mati Diaz som en av de svåraste spelarna att vinna över i en poäng. ‘Krigaren’, som han är mest känd, är en sann och förtjänad titel för försvars-stormästaren.

Topp 10 Erfarenhet

Mati var aldrig en framhävd spelare genom hans karriär. Han spelar konsekvent och med en defensiv stil som, oftare än inte, inte får det förtjänade erkännandet. Även om Mati sällan når videon för topp 5 bästa padelpoäng i turneringar, har han spelat fler än 400 matcher och har en imponerande 72% vinsteffektivitet i genomsnitt.  Även fast han inte har vunnit många matcher på följd är Mati Diaz en stark topp 10-spelare som varje revésspelare drömmer om att spela med. Intressant nog överväger många unga revésspelare att påbörja sina karriärer med Mati Diaz. De kan fritt uttrycka sin attackerande spelstil medan Mati försäkrar en stark defensiv position och poängskapande.

Styrkor:

  • Spelförståelse: Denna färdighet utvecklas ofta med tiden och genom repetition av övning och spelscenarier. Mati är inte den mest atletiska spelaren men håller en stark, dominerande rankningsposition. Han kan snabbt läsa spelsituationer och förutsäga slagreturer snabbare än andra spelare. Hans rörelse är tydlig och oftast precis vad det gäller den förväntade returen. Han överkompenserar inte med en ökad mängd steg eller takt;
  • Defensiva Slag: Utöver hans fantastiska spelförståelse är han tekniskt stark i den bakre änden. Mati väljer korta och effektiva slag och spelar ett lågt markspel, vilket låter honom att returnera de flesta låga slag som studsar via väggen.  Han har en lång och långsam bandeja som saktar ner takten när han är vid nätet, och korta, ordentliga volleys. Överlag är Mati väldigt bekväm i att sakta lägga på sin egen spelrytm vid nätet eller att returnera nästintill omöjliga slag i bakre änden.

Var är smashen?

Taktiskt är Mati Diaz onekligen en försvarsmästare. Än dock kan han vara den svagaste länken vid nätet. Mati kan slå snabba bandejas som slår den bakre väggen och stannar nära motståndarens sidovägg.  Men de kommer ofta in kort. Vi ser honom sällan använda parallella viboras eller införa en överraskande smash. Han förlitar sig verkligen endast på sin partner för slutprodukten men padel ändras snabbt och drivespelare ändrar nu definitionen av rollen. 

Svagheter:

  • Kraft: Mati saknar lite effekt. Vi vill inte att han ska ändra sin spelstil alls, men vi har sett Mati komma upp kort vid flera tillfällen. Vid nätet skulle Mati kunna använda sig av lite fler överraskningsslag.  Smasharna kommer oftast över den 4 meter höga bakre väggen eller korsar banan. Han skulle kunna förbättra spinnsmashen över hans direkta motståndares sidogaller eller använda en parallell backhandvolley till det bakre hörnet.  De flesta attackerande slagen är repetitiva och han upplever det ofta svårt att skapa öppna ytor. 

Slutet för Mati Dias?

Mati Díaz har alltid varit i toppen. Han spelade med många kraftfulla revésspelare och är fortfarande en av de bästa drivespelarna på Touren. Medan yngre spelare som Tapia eller Juan Lebrón tar tillfället i akt att använda drivepositionen som en ny taktisk fördel för att införa en tvåpositionell, snabb spelplan, vad finns kvar för defensivt sinnade spelare som Mati Diaz? Tja, Mati kommer från en äldre padelgeneration och kan hantera den nuvarande pressen lika väl. Han kommer inte försöka ändra eller förbättra sin padelstil.

Faktum är att Mati redan gjort sitt avtryck på World Padel Tour och är en historisk drivereferens för fysiskt liknande spelare. Han fortsätter nå bra turneringsresultat, men hans procentuella vinsteffektivitet sjunker långsamt.  Från ca 75% i 2015 ner till ca 70% i 2018/2019 och omkring 60% i 2020 sjunker Mati sakta ner i rankningarna. Utan något mer att bevisa är Mati fri att gå i pension precis hur han vill. Låt oss hoppas att få fortsätta se ‘Krigaren’ slåss i några år till.

Highlights Mati Dias

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar