Vi har samlat allt du behöver veta om Pablo Lima. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Innehåll:

Vem är Pablo Lima?

Pablo José Mongelo de Lima föddes i Porto Alegre (Brasilien) den 11 oktober 1986. Han är mest känd som Pablo Lima och anses vara en av de bästa brasilianska padelspelarna någonsin. 1.80m lång och vänsterhänt. Pablo är defensivt stark men med en kraftig smash. Han började spela efter hans far och övergick till spanska mästerskapet i 2014. Som tur var för honom så frågade legenden Roby Gattiker om Pablo ville spela med honom under 2006 och 2007. Efter Marcello Jardim, tillsammans med Juani Mieres, vann Pablo en handfull titlar. Men, det var 2015 som hans styre verkligen började.

Han spelade i en duo bredvid Fernando Belasteguín i 3 år och dominerade varje säsong. Efter att Bela tyvärr blivit skadad spelade Pablo i några månader med Paquito Navarro. Bela återvände för 2018 Master Final, där de vann. Efter att ha påbörjat den nya säsongen tillsammans ledde dåliga resultat till ett uppbrott. Ale Galán blev den valde spelaren att ta Belas plats, och med Galán vann Lima 4 ytterligare titlar till sin samling. Med över 400 matcher spelade och över 85% vunna började så småningom Paquito spela med Pablo Lima i starten av säsongen 2020.

Kraft

Pablo Lima är en mänsklig kanon. Hans smashslag har sådan kraft att han kan sänka ett stridskepp. Faktum är att han, eftersom han är vänsterhänt, tar ut det mesta av sin smash. En vänsterhänt spelare kan smasha ut till 3-metersgallret på sin motståndares högra sida av banan. Vanligtvis är det spelaren med backhandposition som smashar ut dit, men eftersom Lima är vänsterhänt är han positionerad för att spinna bollen från höger till vänster. I dessa fall måste driveförsvararen erkänna att han kan behöva vara den som återhämtar högerstyrda utanför-banan-smashar. Men Lima är inte bara en kraftkanon. Han är som bäst när kanonen arbetar i en konsekvent takt.

Styrkor:

  • Konsekvens: Att ha haft Roby Gattiker som mentor (och tidigare partner), och Fernando Bela som långtidspartner skulpterade de Pablo Lima till en traditionell padelspelare. Först och främst är Lima inte en kraftspelare. Han är en defensiv taktiker och krigare som, även vid sin fysiska gräns, inte för in några oforcerade fel till laget. Han täcker enorma mängder mark och kan konstruera och avsluta ett poäng på egen hand;
  • Smash: Som kanonen själv kan han slå riktigt kraftiga smashar. Ute vid 3-metersgallret eller höga returer ovanför nätet, Lima väljer med precision vilken typ av smash att spela i det rätta ögonblicket. Även bakom servelinjen använder han ofta en spinnsmash för att förvåna drivemotståndaren;
  • Backhand: Med en ovanlig tvåhandad backhand kan Lima attackera flackt från långt tillbaka på banan. Han positionerar sin icke-dominanta hand nästan helt på baksidan av racket för att lägga till ännu mer kraft till slaget.

Skador

Pablo Lima försöker returnera alla möjliga och omöjliga slag från motståndet. Vid hans ålder kan denna typ av spel kosta honom. Under hans långa karriär har Lima haft flera skador.  Han är skadebenägen mestadels på grund av hans spelstil. Som tur är så känner han sig mentalt ung, och beter sig så.  Fysiskt kämpar han fortfarande efter de flesta bollar men en skada just nu kan avsluta hans karriär.

Svagheter:

  • Skadebenägen: Som vi sagt tidigare är Lima skadebenägen på grund av hans spelstil och tidigare skadehistoria. En av de bästa lösningarna är att spela med en yngre partner som klarar att täcka mer mark, vilket lämnar Pablo fri att ta en mer bekväm drive-roll.

Pablo Lima Taktisk Mästare

En erfaren spelare som han vet själv mycket väl hur man ska hantera vilket motståndarlag som helst. Han kontrollerar spelrytmen väldigt väl medan han är långt tillbaka. Han saktar ned det aningen mot aggressiva spelare och vet när han ska slå hårda flacka slag. På offensiven konverterar Lima, oftare än inte, kraftfulla flacka volleys och försöker sikta hans spinnbandeja till den motsatta sidoväggen eller galler. Som en vänsterhänt spelare kan den motsatta drivemotståndaren tycka det är svårt att förutspå spinnreturen som kommer från väggen. Pablo är också väldigt bra på returer som studsar av väggen och slår bollen oftast rakt underifrån för en hög defensiv eller attackerande lobb. 

Highlights Pablo Lima

‘O Mestre’ (Mästaren)

Faktum är att Lima är en av stormästrarna i sportens historia. Från Brasilien till World Padel Tour har han uppnått en karriär många drömmer om. Likt spelare som Paquito Navarro så håller sig Lima på toppen av sitt spel. Båda spelare har enorma mängder erfarenhet och utgör ett hot för alla motståndare. Hur mycket längre kan Pablo Lima fortsätta spela med en fysisk spelstil?

Med möjligen färre än en handfull år kvar framför sig borde Lima ta hand om sitt fysiska tillstånd. Han bör överväga en partner som inte endast höjer hans nivå men som har tillräckligt med energi för att täcka mer ytor. Med det i åtanke så kommer Pablo Lima fortfarande att dominera rankningarna om han kan förse den attackerande positionen med något mer energi och färre marksvepande defensiva handlingar.

Håller du med om vår analys? Diskutera gärna här nedan!

Lämna ett svar