Hur uppfanns padel? 

Den mexikanska Enrique Corcuera anses vara padelns uppfinnare. I sitt hus i Las Brisas bestämde han sig år 1969 för att sätta en cirka tre meter hög vägg i tillägg den vägg han redan hade. Han placerade ett nät i mitten och stängde sidorna med ytterligare fyra väggar. Banan var 20×10 meter, och på undersidan lade han till tre meter höga väggar medan han omgav allt med ett metallstaket. När det gäller principerna spelade Corcuera vanlig tennis men lät bollen studsa mot väggarna. Denna design gav padel dess huvudsakliga spelsätt.

I Enrique Corcueras vänkrets fanns prins Alfonso de Hohenlohe. Adelsman och fastighetsutvecklare av de många turistkomplexen på Malagas Costa del Sol. Han var en av de grundläggande personligheterna bakom Marbellas födelse. År 1974, när han besökte Enriques hus i Mexiko, tyckte han väldigt mycket om den nya sportstilen. Mest för att när han återvände till Marbella gjorde han några ändringar av banan och det tidigare systemet. De två primära banorna i Spanien byggdes. Ett år senare, år 1975, blev även den argentinska miljonären Julio Menditegui förälskar i padeltennis. Han bestämde sig för att importera sporten till Argentina och några år senare blev padel landets näst mest utövade sport. Därifrån började det spridas till andra grannländer som Brasilien, Chile, Uruguay och Paraguay.

World Padel Tour översikt

World Padel Tour (WPT) är det viktigaste professionella padelmästerskapet i världen, både på organisationsnivå i turneringarna och därför deltagandet av de mest effektiva spelarna på internationell nivå. Sedan 2020 går det på TV och nu på YouTube-kanalen Planet Padel Tour.

World Padel Tour-turneringarna startade år 2012. De positionerade sig på grund av den professionella referenskretsen som tog den gamla Padel Pro Tour och därmed framgången bland de som organiserade professionella turneringar i Padel: Association of Professional Footballers of Padel (AJPP) och även Spanish Women’s Association of Padel (AFEP).

WPT-kretsen hanteras av SETPOINT EVENTS SA, ett dotterbolag till SA DAMM, som fastställer dess regler och garanterar och utvärderar de angivna kvalitetsparametrarna, även eftersom priserna är avsedda för de professionella spelare som deltar i turneringarna.

Varje år hålls mellan 15 och 20 WPT-turneringar och den ultimata Mastern blir de bäst rankade lagen. De spelare som deltar reser genom olika städer i världen för att samla poäng och ta sig till Ultimate Master. Ultimate Master består endast av de åtta bästa lagen i rankningen vid den tidpunkten under säsongen.

Några av de främsta betydelsefulla spelarna och sportlegenderna är: Fernando Belasteguín, Juani Mieres, Paquito Navarro, Sanyo Gutiérrez och Pablo Lima. Medan det i damrankingen är: Carolina Navarro, Cecilia Reiter, Mapi Sánchez Alayeto, Majo Sánchez Alayeto, Marta Marrero och Alejandra Salazar som står ut som kvinnliga padelikoner.

Generationsklyftan

Redan från början har generationer brutit sig igenom padelböckerna. De skapade ett före- och efter-register. De bröt mot de etablerade vanliga reglerna och skapade en helt ny stil som fångade folkets uppmärksamhet. En av de främsta kända sportgenerationerna kom i början av padeln: 80-talet – “Jordan Generation”. Padel är en av de yngsta sporterna i världen och blev tävlingssport mot slutet av 80-talet.

Första generationen (80-talet)

Den första spelargenerationen präglades av Gustavo Maquirriains talang och därmed kompetensen hos Horacio Álvarez Clementi. I Spanien dominerade Javier Arenzana och Juan Fontan sporten och bröderna Jimenez var också främst inom sporten.

Andra generationen (90-talet)

Andra generationen fick faktiskt den allra första globala effekten. Roby Gattiker och Alejandro Lasaigues var kungarna av en generation full av talang. Sportens hastighet och intensitet förändrades helt och intensitetsnivåerna nådde nya höjder. Dörrarna på banan bredvid nätet var öppna för att ge plats åt mer spektakulära smashåterhämtningsslag. Mago Sanz, Hernán Auguste, Mariano Lasaigues, Willy Lahoz, Pablo Semprun och Alberto Piñón påverkade också sporten under den generationen.

Tredje generationen (2000-talet)

Den tredje generationen var förmodligen den mest ikoniska. Fernando Belasteguín och Juan Martín Díaz slog rekord och skrev padelhistoria tillsammans. De är båda aktiva och Bela har nu varit en favorit i sexton år. Deras matcher mot Gabi Reca och Seba Nerone var ökända i början av seklet och de utmanades även av bland annat Cristian Gutiérrez, Matías Díaz, Miguel Lamperti, Marcello Jardim och Juani Mieres. Den här generationen är kärnan av de här toppspelarna och ikonerna, inklusive namn som Pablo Lima, Sanyo Gutiérrez, Maxi Sánchez eller Paquito Navarro. Trots att han precis har fyllt 30 år är Paquito Navarro Spaniens största talang.

Rebellgenerationen

Franco Stupaczkuk varnade padelsamfundet att han var redo för gigantiska ögonblick som en helt ny fjärde generationen kunde bryta igenom.

En generation av spelare födda från år 1995 och framåt. En ren generation av äkta padelspelare som förberetts sedan en väldigt ung ålder för att bli professionella padelspelare.

Vi ska gå in på lite detaljer om varje år:

1995

Ett bra år för padeln. Ett par spelare som föddes 1995 deltar regelbundet i de sista turneringsomgångarna: Juan Lebrón och Juan Tello. Lucas Campagnolo och Josete Rico försöker fortfarande passa in med ett ordentligt partnerskap. De fyllde 25 år 2020 och gör upp de mest effektiva spelarna i världen. Lebron är förmodligen den spelare som står ut mest. Hans kreativitet och talang gör honom till en favorit bland fansen. ‘El Lobo’ har återuppfunnit padeln sedan dess. Kraftiga smashar och ett fysiskt spel är viktiga funktioner som för närvarande står på spel. Den senaste listan över rankningarna visar hur slagkraftiga spelare som Lebrón verkligen är. Padelns typiska spelstil har förändrats ännu en gång. Den här nya generationen, allierad med nya förbättrade tekniska material, som padelracketar, banor och bollar, har avsevärt ökat styrkan och den spinn som nu görs.

1996

Franco Stupaczuk: Argentina, som efter att ha vuxit och samarbetat med Martin Di Nenno, nu har mognat. han är en av de alla ledande rollspelarna i fjärde generationen av padelspelare och har snabbt tagit sig upp till toppen. En annan spelare född 1996 är Ale Galán. Galán är en annan imponerande spelare och tillsammans med Juan Lebrón är han beredd att slå rekord. Galán är faktiskt en av de främsta fulländade spelarna i World Padel Tour.

1997

Ett år som präglades av kreativa drivespelare: Lucas Bergamini och Fede Chingotto. Båda föddes 1997 och trots deras längd är de bortom eliten bland nuvarande drivespelare. Försvar och konsekvens är huvudegenskaperna och de har båda Sanyo Gutierrez och Mati Diaz som förebilder.

1999

Agustín Tapia. Han har vunnit många padelfans hjärtan efter de två första turneringarna han någonsin spelade. Snabbt, kraftfullt och exakt, han har mentaliteten och den tekniska arsenalen för att skapa allt, tack vare det högsta. Agustín överträffar sig själv och hans höjdpunkter översvämmar plötsligt sportfans feeds över hela världen.

Det finns ytterligare två spelare som är värda att nämna. Martín Di Nenno, en drivespelare som tyvärr fick ta en paus på grund av en allvarlig skada precis när han hade möjlighet att erövra touren. Nu är han tillbaka på fötterna igen och han skapar trubbel tillsammans med toppveteraner som Agustín Gomes Silíngo och Maxi Sánchez.

En generation av rebeller, World Padel Tour-planetens riktiga arvingar.

Padelns framtid

Framtiden för professionell padel verkar växa. Just nu finns det mer än 8 miljoner padelspelare och över 1000 professionella WPT-spelare. 4 000 nya klubbar har bildats och padelns världsomspännande exponering fortsätter att växa exponentiellt i och med att länder som Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal och Sverige plötsligt växer fram på padelscenen.

Nästa steg är att säkra en plats i OS i Paris 2024. En sport som startade år 1969 i en mexikansk trädgård, är nu ett världsomspännande fenomen.