Luciano "Lucho" Capra

2021-01-30 av Team Padelbetting
Luciano Capra

Vi har samlat allt du behöver veta om Luciano Capra. Något du tycker vi missat? Kommentera längst ner eller släng iväg ett mail till oss.

Vem är Luciano Capra?

Luciano Capra, bäst känd som Lucho Capra, är ännu en begåvad spelare som föddes bland en lovande, gyllene generation av spelare. Mer specifikt föddes Lucho den 16e september 1993 i Quilmes, Argentina. Från möjligheten att spela med den legendariske Godo Diás blev Capra krönt konung i 2017 Challenger efter att ha vunnit två turneringar på följd. Efter 2 år med Godo Diás och bra resultat på banan anslöt sig Capra till Ramiro Moyano för säsongen 2018. Det blev ännu en bra säsong överlag för de båda då de lyckades nå två finaler och snittade 58% i vinsteffektivitet. Lucho och Ramiro Moyano var ett symboliskt lag men Capras skador saktade ner duons prestationer.

Han försökte till slut att spela med Miguel Lamperti, Cristian Gutiérrez och även Lucas Campagnolo, som han vann Paris Challenger med. Men hans sanna, eviga partner kommer alltid vara Ramiro Moyano. De två återförenade deras krafter för säsongen 2020 men en olycklig skada tvingade Lucho att sätta stopp under sista delen av säsongen.

Spelstil - Luciano Capra

Luciano Capra är en vänsterhänt spelare som naturligtvis spelar på drivepositionen. Ung, begåvad och en stor drömmare. Efter att ha kommit till Spanien vid 18 års ålders påstod Capra att han skulle bli världsetta en dag, men han håller ändå fötterna på backen. Inte bara metaforiskt, men även bokstavligt eftersom Lucho positionerar sig själv väl när han försvarar och är en omfattande offensiv spelare. Låga och korta slagrörelser vid bakre änden och starka volleys vid nätet, Capra har en enorm talang men hans skador kan ha saktat ner hans karriär.

Styrkor:

Volley: Capra lägger till gift i sina volleys. Han slicear ofta slaget så mycket som möjligt för att inte lämna någon plats för motståndaren att kunna bekvämt returnera slaget som en lobb. När han gör det rätt fortsätter Capra addera spinn och styrka för att låsa motståndaren till hörnet;

Smash: Även fast han inte lägger mycket kraft bakom sin smash så utför Capra en beräknad spinnsmash. Ute vid 3-metersgallret eller återvändande högt över nätet, Capra väljer med precision vilken typ av smash att spela vid rätt tillfälle. Även bakom servelinjen använder han ofta en spinnsmash för att överraska drivespelaren, och ofta lämnar den banan med bara några centimeter;

Defensiva Reflexer: Luciano Capras förmåga i bakre änden är värd biljettpriset. Några av hans bästa färdigheter kommer från antingen överraskande defensiva slag eller smashåterhämtningar. Han spelar med ett lågt masscentrum vilket låter honom reagera snabbt på offensiva slag nära hans fötter eller på chanser att göra en återhämtning med hjälp av en smash.

Vibora: En mycket kraftfull och attackerande bandeja, som han slår med ett öppet typ av grepp som gör att bollen dör mycket snabbare på motståndarens planhalva, likt “Cuchilla”. 

Skador och Avsaknad av Styrka

Även under hans hittills korta karriär har Capra genomlidit återkommande skador. Lyckligtvis håller han sig själv motiverad och presterar hans bästa hela tiden. Fysiskt sett kämpar han för alla returslag, men, hans konstanta muskelskada i bröstet kan begränsa honom alltför ofta i framtiden. Hur väl Capra och hans lag kan hantera hans skador kommer spela en viktig roll i framtiden av denna lovande karriär. Å andra sidan upplever Capra det svårt att förbättra sin taktiska spelplan. Med Ramiro Moyano som partner, en konsekvent revésspelare, visade Luciano Capra sina bästa förmågor. Capra kan dock förbättra detta om han försökte spela med en yngre, starkare revésspelare. Jämfört med liknande spelare, som Álex Ruiz, kan hans svagheter vara mindre dominerande om både Capra och hans partner spelade med en mer omfattande offensiv spelstil.

Svagheter:

Skadebenägen: Som vi sagt tidigare är Capra skadebenägen på grund av hans energiska spelstil och tidigare återkommande skada. En av de bästa lösningarna är att spela med en yngre spelare som klarar av att inte bara täcka mer mark men också lägga så mycket energi som möjligt mot den attackerande fasen;

Slagval: Även om några av hans fantastiska defensiva förmågor finns tack vare hans överraskande defensiva slag är han inte konsekvent nog för att kunna kontinuerligt förvåna och fortsätta driva mot ett övergångsspel som är mer offensivt. Faktum är att de flesta av hans imponerande slag hjälptes av tur. Capra behöver förbättra sina defensiva slag för att minska mängden tur som är inblandad och förbättra sitt urval av slag och hur konsekvent han är;

Styrka: Kanske på grund av frekventa skador eller även på grund av bristande muskelträning saknar Capra styrkan som många spelare kan använda sig av idag. En ung energisk spelare som Capra skulle definitivt vilja förbättra sin slagstyrka. Hans smashar är tillräckligt bra men, i matchens senare skeden, är de oftast inte lika effektiva. En vänsterhänt spelare som honom skulle definitivt vilja kapitalisera mer på höga och starka slag mot motståndarsidan.

Stjärnornas Kamp

Vid kvartsfinalen under 2018 Valladolid Open bevittnade vi en av årets bästa matcher. Maxi Sánchez och Sanyo Gutiérrez skapade ett mäktigt framträdande för att slå Luciano Capra och Ramiro Moyano. Magin och spektaklet hos världens bästa padel kommer just nu från 90-talisterna. Fast veteraner från 70- och 80-talet fortsätter att sätta på en show är spelare som Alé Galán och Juan Lebrón några av de mest begåvade spelare som finns inuti ett urval av stigande, konkurrenskraftiga padelstjärnor. Lucho Capra är en av dem, men yngre spelare har redan kunnat nå toppen av WPT-rankningarna. Kommer Capra kunna översätta all sin talang till poäng? Eller kommer han kvarstå som ännu en begåvad topp-20-spelare?